Marian Oprișan a fost președintele Consiliului Județean Vrancea până în 2020 când a fost învins surprinzător, de Cătălin Dumitru Toma. Oprișan a rămas vicepreședintele Consiliului Județean dar i-a mers mai bine pe plan sentimental.
Eșec în politică, victorie sentimentală
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, s-a căsătorit, în 2021, cu Mihaela Arbănaş, director al Direcţiei de Dezvoltare şi Promovare din cadrul CJ Vrancea. Cei doi s-au căsătorit la Primăria Boloteşti.
Mihaela Arbănaş este o colegă de serviciu a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea. Ea mai fost căsătorită cu un lider PSD dintr-o comună de lângă Focşani, împreună cu care are doi copii: o fetiţă de şase ani, un băieţel de patru ani. Femeia este cu 19 ani mai tânără decât Marian Oprişan.
Citește și: Portret al Baronului PSD: Fără bani la vedere, cu milioane de euro pe numele copiilor și al mamei
Soția lui Oprișan ar trebui să își depună declarația de avere fiind plătită de la bugetul de stat. Așa cum o fac, fără excepție chiar și șeful statului, parlamentari, primari. Așa cum se vede din facsimilul de mai jos, soția lui Oprișan a obținut de la conducerea Consiliului Județean Vrancea aprobare pentru anonimizarea declarației sale de avere. Nimeni nu poate vedea ce venituri a avut și ce a agonisit doamna Oprișan în ultimii 13 ani.
Legea precizează foarte clar că „declarațiile de avere și de interese vor fi publicate pe site-ul instituției angajatoare” unde vor rămâne afișate nu doar pe toată durata mandatului, ci și pentru o perioadă de încă trei ani de la încetarea acestuia.
Deși, legea o obligă să facă acest lucru.
Newsweek a cerut explicații de la Consiliul Județean Vrancea. Purtătoarea de cuvânt Mihaela Gîrleanu ne-a precizat că doamna Oprișan a făcut o cerere pentru ca declarația de avere să nu îi fie făcută publică, iar conducerea a acceptat-o. Președinte CJ Vrancea este liberalul Dumitru Toma, iar înainte de 2020, șef peste județ a fost chiar actualul soț.
Gîrleanu spune că mai mulți angajați au făcut cereri nu își țină declarațiile de avere la secret, lucru acceptat. La baza aprobării a stat Articolul 163 din Codul muncii și prevederea privind datele cu caracter personal, spune reprezentantul CJ Vrancea. Un reprezentat al Agenției Naționale de Integritate a precizat, sub anonimat, pentru Newsweek că nu există temei pentru anonimizarea completă a declarațiilor de avere.
Legea permite doar polițiștilor și jandarmilor să își anonimizeze valoarea soldelor. În unele cazuri este permisă anonimizarea unor adrese sau numele unor persoane către care s-au făcut, spre exemplu, împrumuturi.
Oprișan nu își permite ce își permite doamna
E greu de priceput ce motiv a putut invoca doamna Oprișan pentru a-și ascunde averea, din moment ce „baronul” PSD are declarația publică. Din ea aflăm salariul soției de 79.260 de lei pe an. Cineva care este cu adevărat interesat de agoniseala doamnei Oprișan poate compara declarațiile de avere ale lui Marian de dinainte și de după căsătorie.
În 2018, profitând de noul regulament european pentru protecţia datelor la nivel UE și-a anonimizat averea. După un scandal imens, Oprișan și-a publicat, în final, declarația de avere pe site-ul instituției.
Cum se depun declarațiile de avere
Agenţia Națională de Integritate precizează că declaraţiile de avere se fac în scris, pe propria răspundere şi cuprind drepturile şi obligaţiile declarantului, ale soţului/soţiei, precum şi ale copiilor aflaţi în întreţinere şi vor cuprinde toate datele şi informaţiile solicitate de formular. În cazul veniturilor, se vor declara veniturile obţinute în anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, iar în cazul celorlalte capitole din declaraţie, se va menţiona situaţia la data declarării.
Pentru facilitarea procesului de completare a declaraţiilor, se recomandă utilizarea formularelor electronice ale declaraţiilor de avere şi de interese, disponibile pe site-ul instituţiei.
Care sunt situațiile excepționale
ANI spune că anonimizarea este permisă doar în anumite cazuri și doar pentru specificarea unor adrese.
„În conformitate cu prevederile legale în vigoare, în declaraţiile de avere şi de interese se vor anonimiza adresa imobilelor declarate cu excepţia localităţii unde sunt situate, adresa instituţiei care administrează activele financiare, codul numeric personal şi semnătura”, potrivit unui comunicat al Agenției din luna iunie.
ANI mai spune că în cazurile în care există norme speciale sau clauze referitoare la asigurarea confidenţialităţii veniturilor declarantului sau ale membrilor familiei sale, se anexează la declaraţia de avere un document justificativ, situaţie în care ANI poate dispune anonimizarea veniturilor.
Publicarea declarațiilor de avere este obligatorie prin lege. „Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 de lei“, potrivit Legii 76 din 2010.
Ghidul de completare al declarațiilor de avere și interese spune că persoanele responsabile „asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese pe pagina de Internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire” .
Citește și: Ilegalități la nivel înalt. Toți capii Poliției Române, cu salariile la secret