Anca Dragu: În Parlament vom avea 33% femei. Cristina Prună: Femeile nu au nevoie de legi speciale

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.05.2022 - 15:33
Anca Dragu: În Parlament vom avea 33% femei. Cristina Prună: Femeile nu au nevoie de legi speciale  / FB
Anca Dragu: În Parlament vom avea 33% femei. Cristina Prună: Femeile nu au nevoie de legi speciale / FB

O dispută politică a fost declanșată după anunțul Ancăi Dragu potrivit căreia a trecut o lege care stabilește că pe listele partidelor pentru alegerile generale atât femeile, cât și bărbații trebuie să fie prezenți în proporție de minimum 33%.

SHARE

„Astazi, în plenul Senatului, s-a votat inițiativa legislativă care stabilește că pe listele partidelor pentru alegerile generale atât femeile, cât și bărbații trebuie să fie prezenți în proporție de minimum 33%. Această inițiativă, la care am fost co-inițiator alături de colege din USR și PNL, va asigura o mai bună reprezentare a femeilor în Parlament. Prezența femeilor în Parlament și Guvern înseamnă că discuții și decizii care sprijină sănătatea, educația, îngrijirea persoanelor vârstinice vor exista, pe bune!

Citește și: VIDEO Două tancuri rusești încearcă să se ascundă, dar sunt găsite de drone și distruse în Harkov


În ultimii 20 de ani, 11 țări europene au introdus sistemul cotelor de reprezentare a femeilor pentru legislativ: Belgia (50% din 2002), Grecia (33% din 2008), Spania (40% din 2007), Franța (50% încă din anul 2000), Croația (40% în 2008), Irlanda (40% din 2012), Italia (40% din 2017), Polonia (35% din 2011), Portugalia (33% din 2006 și 40% din 2019) , Slovenia (35% din 2006) și Spania (40% în 207). Danemarca, Finlanda si Suedia au 40%, respectiv 46% și 47%, fără a avea legi specifice, dar unde practicile de incluziune funcționează în mod natural! În România, femeile reprezintă 17% din totalul numărului de parlamentari, ceea ce ne situează la coada clasamentului UE și pe locul 124 mondial!
Unii susțin ideea că accesul în politică, parlament și guvern se face după criterii meritocratice! Adică femeile pur și simplu nu pot conduce, nu se pricep, nu pot gândi legi pentru societate. În schimb, bărbații se încadrează în criteriile meritocratice! Oare? Realitatea este că femeile se confruntă cu dificultăți când vine vorba despre activitatea și ascensiunea politică: stereotipurile de gen, hărțuirea online și în social media, comentarii sexiste în online și offline, obligații zilnice ce țin de îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a familiei și care lasă puțin timp femeilor pentru politică”, a spus Anca Dragu.

Citește și: Drulă, despre plecarea lui Cioloș din USR: Vanitatea unui lider politic aflat pe final de carieră

Replica a venit de la deputata Cristina Prună care crede că Femeile nu au nevoie de legi speciale cum este cea privind cotele de gen pe listele parlamentare care a trecut de Senat.


„Este o lege greșită din multe puncte de vedere.


Femeile pot ține steagul sus și fără legi special create pentru ele. Au demonstrat asta deja la toate nivelurile și chiar și în politică.
Sunt femeie și știu că în politică poate să pară mai greu să răzbești din cauza prejudecăților și mitocăniei. Știu cum este să lupți. Am fost și sunt acolo. Dar tocmai din cauza asta nu era nevoie de o lege specială care să impună cote de gen pentru parlamentari.
Legea votată astăzi în Senatul României este o palmă dată tuturor femeilor care nu vor tratament preferențial ci egal.
Mai rău, astfel de inițiative dau apă la moară celor care spun că femeile nu se pot lupta de la egal la egal cu bărbații în orice domeniu.
Adevărul este că femeile sunt la fel de determinate, inteligente și curajoase precum bărbații. Pot face orice fac bărbații, poate chiar mai bine.
Nu avem nevoie de avantaje electorale. Nu avem nevoie de legi speciale. Nu avem nevoie de privilegii. Nu avem nevoie de nicio discriminare”, a precizat Cristina Prună.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te