ANALIZĂ Ce se va întâmpla cu AUR cu Simion președinte. Consecvență ideologică sau reinventare?

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 28.03.2022 - 18:18
George SImion, la Congresul partidului de duminică, 27 martie/ FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
George SImion, la Congresul partidului de duminică, 27 martie/ FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

„Nu mai apărem prea mult la televizor este și situația asta cu războiul”. Așa explica George Simion, proaspăt ales președinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), declinul partidului său în ultimul sondaj de opinie dat publicității de INSCOP.

SHARE

Potrivit cercetării realizate în perioada 2-7 martie, AUR a pierdut 3,5 puncte într-o lună, după invazia Rusiei în Ucraina. Partidul a coborât pe locul trei în ierarhia formațiunilor politice din România, cu 18,9% (față de 22,4% în februarie).

Era pentru prima oară după alegerile parlamentare din 2020 când AUR își inversa tendința crescătoare din sondaje și scade în opțiunile de vot.

„Scăderea ușoară a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media și adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid. Nu știm în acest dacă efectele războiului din Ucraina asupra intenției de vot sunt temporare, datorate contextului emoțional sau ele se vor adânci”, a explicat Remus Ștefureac, președintele INSCOP.

Misiunea noului președinte de partid

George Simion a fost ales duminică președinte al AUR, iar principala sa misiune va fi să scoată formațiunea din acest con de umbră și să întoarcă trendul din sondaje.

Ales cu o majoritate zdrobitoare ce amintește de țări autoritariste (784 de voturi din totalul de puțin peste 800 de delegați cu drept de vot), Simion are suficientă legitimitate să dea orientarea strategică viitoare a partidului.

Mai mult, puterea în partid este concentrată într-o singură mână, a sa, după ce rivalul său la conducerea AUR, fostul co-președinte Claudiu Târziu, a preferat să nu-i fie contracandidat și să piardă astfel toată puterea în partid, ci să intre în echipa lui Simion și să-și conserve funcția de președinte al Consiliului Național. La fel și ideologul partidului Sorin Lavric, care și-a păstrat poziția de președinte al Senatului AUR.

Citește și: Revistă extremistă și anti-UE, distribuită la conferința de la TNB unde Puric a făcut 7.000 € profit

În perioada următoare, este de așteptat ca George Simion să încerce să-i marginalizeze pe cei doi, pentru a limita și chiar exclude poziționările de inspirație legionară.

Președintele AUR are nevoie să șteargă eticheta de partid extremist de pe frontispiciul partidului, care îl izolează la nivel intern și internațional.

George Simion nu a uitat că unele afirmații filo-legionare ale lui Târziu și Lavric i-au compromis o vizită pe care urma să o facă în Israel și șă se întâlnească cu liderii grupului Likud. Mai mult, parlamentarii Likud au fost instruiți să nu colaboreze cu AUR pentru că este un „partid antisemit”. Această întâmplare a alimentat tensiunile dintre Simion și Târziu-Lavric.

Cei doi nu i-au rămas datori în momentul în care Călin Georgescu, susținut de Simion pentru poziția de președinte de onoare, a avut o serie de ieși publice de inspirație legionară.

Atunci, a fost testată în partid ipoteza ca Simion să fie exclus. Târziu- Lavric au vrut să vadă câtă susținere are Simion în partid, în perspectiva alegerilor pentru funcția de președinte AUR. După ce au constatat că nu au nicio șansă să-l detroneze, au acceptat să intre în echipa lui.

Noul președinte al AUR nu va renunța însă la eticheta de partid populist, ba chiar o va alimenta în perioada următoare. Este de așteptat ca el să aplice în continuare rețetele consacrate deja. Printre acestea se numără gesturile șocante, cu mare priză la reprezentanții mass media și la publicul AUR, cum au fost de pildă corecțiile fizice aplicate ministrului Energiei, Virgil Popescu, de la PNL, pe care l-a luat de gât, sau deputatuilui USR, Iulian Bulai, pe care l-a tras de urechi la propriu.

Cert este că în perioada următoare va fi destul de dificil pentru AUR să găsească o temă aducătoare de voturi, în condițiile în care temele vaccinării, a restricțiilor anti-pandemie au dispărut din prim-plan.

Două obiective

Obiectivul AUR este să ajungă la guvernare și să aibă un candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2024, pentru a încerca eventual să le câștige.

Primul obiectiv este extrem de greu de realizat, dacă partidul nu-și schimbă radical orientarea actuală, dar asta înseamnă pierdere de voturi.

În momentul de față ideologia partidului se bazează pe naționalism izolaționist, anti-europenism, naționalism economic, tradiționalist și ortodoxist, concepte similare propagandei Rusiei.

Dacă nu se va reinventa, AUR va fi izolat de PSD, PNL și USR și nu va putea ajunge într-o viitoare coaliție de guvernare. Nu degeaba George Simion a declarat la Congres că nu va face niciodată alianță cu aceste partide. A vrut să pară că el le refuză, nu că ele nu vor accepta un parteneriat cu AUR.

Al doilea obiectiv, finala prezidențială, este mai ușor de atins, dar câștigarea ei este exclusă, din aceleași motive ale izolării politice. Depinde foarte mult ce profil va avea candidatul AUR la Președinție. Mai precis, dacă se va plasa către extrema dreaptă sau se va situa mai spre centru și va promova un conservatorism democratic și frecventabil. Cert este că, dacă prezidențiabilul AUR va ajunge în turul doi, partide se vor alia împptriva lui.

Citește și: PREVIZIUNI Trupele Rusiei se regrupează în Belarus. Kievul va fi, din nou, sub asediu

George Simion știe acest lucru și poate de aceea a anunțat la Congres că nu vrea să fie candidatul AUR la Președinție. „Eu nu vreau să fiu candidatul AUR la prezidențiale, pentru că AUR, prin candidatul pe care îl va sprijini, va trimite pe cineva în turul doi împotriva candidatului Sistemului. Și vreau să mă asigur de faptul că vom trimite în turul doi de alegeri, în 2024, pe omul care câștigă aceste alegeri”.

O soluție din afara AUR îi este convenabilă noului președinte al partidului, pentru că nu va trebui să-și asume el eșecul predictibil în alegerile prezidențiale și va evita apariția în interiorul AUR a unui lider care să-i arunce la un moment dat mănușa pentru a-l deposeda de funcția de președinte de partid.

Prezidențiabilul formaţiunii va fi ales printr-un vot ce va avea loc pe 23 mai 2023 și la care vor participa „toți românii”. Potrivit lui Simion, în alegerile pentru desemnarea candidatului la Președinție se vor înscrie atât membri de partid, cât și personalități din exterior.

Ce urmează

Volatilitatea procentelor AUR (3,5% este o pierdere consistentă doar pe fondul lipsei de expunere mediatică) este un semn că susținerea pentru acest partid nu s-a „solidificat”, astfel că orice este posibil pe termen scurt și mediu. Aceasta este o veste bună și proastă în același timp. AUR poate performa sau se poate scufunda până la alegerile din 2024. Toate opțiunile sunt pe masă.

Există însă un mare pericol, identificat foarte bine de analistul și consultantul politic Cristian Hrițuc:

„Pericolul AUR nu vine atât din faptul că va avea 20% la alegeri, ci că pe fundalul ăsta cu partide decredibilizate, context socio-economic greu, va fi un absenteism mare, iar atunci 20% poate fi 25-27%

În orice țară exista un segment de 10-15 extremist, în România un pic mai mult. Așa că, electoratul ăsta poate fi considerat aproape pierdut. Dacă nu ai dovezi palpabile să îl arăți pe Simion cu băieții de la KGB, dacă nu îl ai pe Calin Georgescu punând mâna pe bani, ca să arăți că sunt altceva decât pretind, atunci nu poți să te bazezi că le vei da scorul electoral în jos. Ce poți face este să le limitezi creșterea, să nu îi lași să intre și în alte zone de votanți, partidele celelalte să aibă o prestație bună astfel încât să nu ajungi într-o situație de absenteism major.

Nu e un proces simplu, s-a pierdut timp mult, dar nu e imposibil.

Oricum, ca să nu fie totul negru: AUR este aur pentru PNL care va fi în <<poziția>> de a asigura o majoritate PSD- ului pentru ca acesta să facă un guvern după 2024.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te