Alina Gorghiu cere toleranță zero pentru infracţiunile privind traficul de persoane

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.03.2023 - 11:03
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu - Foto: Facebook/ Alina Gorghiu
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu - Foto: Facebook/ Alina Gorghiu

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat că autorităţile trebuie să aibă o evaluare mai amplă și totodată toleranţă zero pentru infracţiunile privind traficul de persoane.

SHARE

Alina Gorghi a declart, marţi, la o conferinţă despre traficul de persoane, că este nevoie de o evaluare mai amplă a acestui fenomen, pentru a-i înţelege amploarea.

Alina Gorghiu cere toleranță zero pentru infracţiunile privind traficul de persoane

"Rezultatele palpabile în această direcţie sunt condiţionate de alocarea unor finanţări corespunzătoare, de un efort comun şi asumat de autorităţile publice centrale şi locale, dar şi de o schimbare de paradigmă şi de mentalitate", a punctat Alina Gorghiu.

Ea este de părere că autorităţile trebuie să îşi aplece mai mult atenţia asupra traficanţilor.

Citește și: UE anunță că trimite în Ucraina un milion de proiectile de artilerie. Xi Jinping este la Moscova

"Aşa cum aceştia folosesc tehnologia şi internetul pentru a-şi exploata victimele, tot în acest fel să folosim şi noi tehnologia pentru a-i opri. Încurajez companiile IT şi instituţiile specializate să dezvolte aplicaţii care să potenţeze siguranţa şi securitatea în mediul online", a spus Alina Gorghiu.

Statul trebuie să ajute victimele traficului de persoane

Gorghiu a opinat că autorităţile trebuie să facă mai mult pentru ca victimele traficului de persoane să îşi refacă viaţa, atrăgând atenţia că acestea au nevoie de asistenţă, sprijin şi protecţie imediată, continuă şi de specialitate.

Citește și: VIDEO Pe Putin nu l-au ținut picioarele la întâlnirea cu Xi Jinping. Cum și-a mascat tremuratul

Alina Gorghiu a punctat că datele oficiale pentru 2021, în cazul României, arată că nouă din zece persoane traficate au fost femei, una din două victime fiind copil, iar în 80% din cazuri au fost identificate infracţiuni de exploatare sexuală.

"Dacă ne raportăm la România, traficul de persoane este o problemă care reprezintă o preocupare pentru fiecare cetăţean în parte, pentru mediul de afaceri, dar şi pentru toată societatea în întreg ansamblul ei politic şi instituţional.

Pentru cetăţeni, traficul de persoane aduce atingere umanităţii şi distruge ţesutul social al comunităţilor locale. Pentru mediul de afaceri, acest fenomen afectează economia şi denaturează pieţele. Iar pentru societatea noastră, traficul de persoane alimentează violenţa şi crima organizată, creează incertitudine şi pune în pericol sănătatea publică. Trebuie să continuăm să luăm măsuri bune şi aplicate.

Să adoptăm legi moderne împotriva traficului de persoane. Să consolidăm sistemele de justiţie", a afirmat Alina Gorghiu.

"Pentru a combate expunerea permanentă a persoanelor vulnerabile - femei şi copii, bătrâni, membri ai minorităţilor religioase şi etnice - la exploatare sexuală sau muncă forţată, avem nevoie de adaptarea constantă a instrumentelor de monitorizare-intervenţie şi de mobilizarea unor resurse impresionante, toate realizate în parteneriat cu ONG-urile, bisericile şi agenţii economici", a adăugat Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te