El nu este însă obligat de lege să declanșeze procesul de organizare a scrutinului. De asemenea nu este prevăzut un termen până la care să aibă loc alegeri anticipate.
Surse din PSD, partid din care provine Toni Geblă, au declarat pentru Newsweek România că formațiunea social-democrată nu se grăbește cu organizarea alegerilor în Sectorul 5 mai devreme de toamnă, când se speră că prezența la urne va fi mai ridicată. Este luată în calcul
Potrivit Codului Administrativ, mandatul primarului Cristian Popescu Piedone a încetat de drept. Actul normativ prevede acest lucru în cazul „condamnărea prin hotărâre rămasă definitivă pentru săvârșirea unei infracțiuni electorale pe durata procesului electoral în cadrul căruia a fost ales, indiferent de pedeapsa aplicată și de modalitatea de individualizare a executării acesteia”.
Citește și: VIDEO Cum arată dronele viitorului, concepute să ajute SUA să învingă China în „războiul mileniului”
Legea electorală 189/1999 spune că, în cazul în care am mai avea mai puţin de 12 luni până la următoarele alegeri de drept (care ar urma să aibă loc în 2024- n.red.) nu s-ar mai putea organiza alegeri anticipate.
Cum nu ne aflăm în această situație, teoretic, în sectorul 5 se pot organiza alegeri anticipate. Pentru asta este nevoie de o solicitare către Guvern din partea prefectului Capitalei. Codul administrativ și legislația conexă nu prevăd o obligație a prefectului de a face această solicitare.
În prezent, primar interimar al sectorului 5 este Constantin-Ion Melnic de la PSD, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul local Sector 5. Proiectul a fost aprobat cu 22 de voturi din 27 de consilieri prezenți. PNL a votat pentru, în postul de viceprimar rămas liber prin alegerea lui Melnic fiind ales Oleg Burlacu (PNL).
Constantin Popescu Piedone îi delegase inițial atribuțiile viceprimarului Mircea Nicolaidis, colegul său de la Partidul Umanist Social Liberal (PPU-SL), dar consilierii locali au invalidat această decizie.
Potrivit, articolului 438 al Codului Administrativ, delegarea de serviciu se poate face pe maxim 6 luni într-un an calendaristic, în cazul de față până în 14 decembrie a.c.
Cine vrea să fie primar
Scaunul de primar al Sectorului 5 este râvnit de mai mulţi politicieni. Fiul fostului primar, Vlad Popescu Piedone, a fost primul care şi-a anunţat candidatura la conducerea primăriei, după condamnarea tatălui său.
Potrivit unor surse din coaliţia de guvernare, Piedone junior ar beneficia de o intenţie de vot peste cea a posibililor rivali.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu este de acord cu susţinerea lui Piedone junior, pe motiv că ar aduce o imagine negativă asupra partidului. Ciolacu îl susține pe Alexandru Petrescu, de la filiala PSD Sector 1.
Citește și: Spionii ruși și-au intensificat activitatea în Europa de Est. Caută ruta armelor spre Ucraina
O variantă este ca Piedone junior să candideze susţinut de PPU, dar nici acest partid nu s-a pronunţat. Fiul lui Cristian Popescu Piedone e curtat şi de Alianţa pentru Unirea Românilor.
Din partea liberalilor şi-a anunţat candidatura vicepreşedintele sectorului 5, Mario de Mezzo, dar desemnarea acestuia nu este sigură, deoarece nu este sprijinit de filiala liberală, fiind prea apropiat de PSD.
USR l-a propus pentru preluarea funcţiei pe Alexandru Dimitriu, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi fost concurent la emisiunea tabloid „Insula Ispitelor”.