Transformarea Agenției Naționale de Integritate: de la „peștii cei mari”, la primari de comune

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.11.2022 - 17:32
Călin Popescu-Tăriceanu le-a râs în nas inspectorilor ANI- Foto: FB

Activitatea Agenției Naționale de Integritate a cunoscut un recul semnificativ. De la verificarea unor premieri, miniștri sau parlamentari, ANI a ajuns să „ancheteze” primari de comune și consilieri locali.

SHARE

Cazul Clotilde Armand este cel mai răsunător din ultimii ani și este, mia degrabă, o excepție.

De altfel, împreună cu Clotilde Armand, au fost declarați în stare de incompatibilitate mai mulți edili locali de mică anvergură. Este vorba de:

- Iordache Adrian, consilier județean în cadrul CJ Olt

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatelor de consilier județean 2016 – 2020, respectiv 2020 – prezent, întrucât societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat și administrator, iar soția sa calitatea de asociat, a încheiat două contracte de prestări servicii cu Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Olt, instituție publică aflată în subordinea C.J Olt.

Totodată, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire a infracţiunii de fals în declarații, întrucât acesta nu a declarat în cuprinsul declarațiilor de interese depuse în perioada exercitării mandatelor de consilier județean, contracte de prestări servicii aflate în derulare sau obținute în timpul exercitării funcției publice, în valoare de aprox. 2.000.000 Lei.

- Constantin Vasile, primar al comunei Tudor Vladimirescu (jud. Brăila)

În perioada exercitării mandatului 2016 – 2020, a aprobat alocarea unor sume de bani către asociația sportivă al cărei membru fondator este, semnând în calitate de reprezentant al instituției finanțatoare - Comuna Tudor Vladimirescu. 

Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire în formă continuată a infracțiunii de conflict de interese, respectiv indicii cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Prin semnarea, în calitate de primar, a unui număr de 18 acte materiale în valoare totală de 297.000 Lei, a creat un avantaj patrimonial pentru asociația sportivă al cărei membru fondator este.

- Laba Vasile, primar al comunei Bistrița Bârgăului (jud. Bistrița Năsăud)

ANI a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 101.120 lei și 37.370 euro între averea dobândită și veniturile realizate împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice. ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției publice.

- Bobu Constantin, viceprimar al comunei Ipotești (jud. Suceava)

În perioada exercitării atribuțiilor de primar (16 iulie 2019 – 02 noiembrie 2020), a semnat și eliberat trei certificate de urbanism și trei autorizații de construire în favoarea unei societăți comerciale la care acesta avea un interes personal.

Totodată, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșirea infracţiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane,  întrucât prin semnarea și eliberarea a trei certificate de urbanism, respectiv a trei autorizații de construire pentru o societate comercială, a creat un cadru favorabil acesteia pentru returnarea către persoana evaluată a unui împrumut contractat.

- Lupei Dan, consilier local în cadrul C.L. al comunei Războieni (jud. Neamț)

Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 octombrie 2020, întrucât deține simultan cu funcția de consilier local și o funcție contractuală în cadrul aparatului de specialitate al primarului.

De asemenea, s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 01 ianuarie – 15 martie 2021, întrucât a deținut simultan cu funcția de consilier local și o funcție contractuală în cadrul Compartimentului achiziții publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

- Păunică Adriana, consilier local în cadrul C.L. al Sectorului 3 București

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 ianuarie – 30 iulie 2020, întrucât a exercitat simultan calitatea de membru al Consiliului de administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș” și funcția de secretar executiv în cadrul unui organ de conducere al unui partid politic.

- Soare Vasile, fost consilier local în cadrul C.L. Vrâncioaia (jud. Vrancea)

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 octombrie – 14 decembrie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcția de consilier local și o funcție contractuală în cadrul Primăriei Vrâncioaia.

Cazul Cătăniciu

În ultimii ani, Agenția Națională de Integritate (ANI) s-a dovedit a fi ineficientă în cazul aleșilor locali cu nume. Un caz a fost cel al Steluței Cătăniciu.

În 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv că deputata ALDE Steluța Cătăniciu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, pe vremea când era consilier local în Cluj Napoca.

Potrivit ANI, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Steluța Cătăniciu a participat, la data de 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare și adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spațiu cu altă destinație a Societății Cooperativa Meșteșugărească Foto Optica din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 5 mai 2009, Steluța Cătăniciu a încheiat cu societatea menționată un contract de asistență juridică privind reprezentarea în instanță a intereselor societății în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Mai mult, Steluța Cătăniciu a reprezentat în instanță interesele Societății Cooperativa Meșteșugărească Foto Optica din Cluj-Napoca în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin contractele de asistență juridică încheiate la data de 22 aprilie 2008 și 5 mai 2009. Pentru contractele încheiate, Steluța Cătăniciu a încasat suma de 8.000 lei.

Cu sentința definitivă și executorie dată, Steluța Gustica Cătăniciu s-a considerat nevinovată în continuare și a refuzat să părăsească Camera Deputaților. Nici colegii nu i-au cerut acest lucru, motivând că sentința se aplică situațiilor ulterioare.

Ca să poată fi aleasă şi în sesiunea 2020 – 2024, Steluţa Gustica Cătăniciu a migrat către PSD, care a pus-o pe loc eligibil la Bihor.

Steluța Cătăniciu a reușit performanța de a fi în PD-L (protejata lui Daniel Buda), PNL (protejata lui Marius Nicoară), ALDE (protejata lui Călin Popescu Tăriceanu) și PP-USL (la Dan Voiculescu).

Cazul Tăriceanu

Un alt eșec de răsunet al ANI îl vizează pe Călin Popescu Tăriceanu. Averea fostului președintele ALDE, premier și șef al Senatului, a fost verificată vreme de mai mulți ani de zile, din mai 2016, fără a se ajunge la un rezultat concret. ANI nu a finalizat verificările, deoarece legea îi permite să amâne o decizie până când fostul premier se va retrage din viața publică.

Averea sa a  fost și în atenția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție în urma unor sesizări din Austria. În mai 2016, în urma unei investigații publicate de Hotnews , ANI anunța că nu a verificat averea politicianului, dar că a deschis un dosar în acest caz în urma articolului și a solicitărilor de presă.

În investigația de presă se dezvăluia faptul că, în urma unor tranzacții din 2008 între o firmă controlată de Dumitru Nicolae și Automotive Trading Services SRL, societate deținută de Tăriceanu, acesta se alegea din 2009 cu trei apartamente de lux în Central Park, ansamblu rezidențial construit de omul de afaceri Dumitru Nicolae „Niro”.

La un an de la momentul când apartamentele lui Niro erau trecute pe firma lui Tăriceanu, în 2009, locuințele din Central Residence Park sunt oficial finalizate și scoase la vânzare. Actualul șef al ALDE decide să-și treacă proprietățile de pe firmă pe numele său. Automotive Trading Services SRL cedează apartamentele în contul unor dividende pe care fostul premier nu le-ar fi încasat.

Valoarea celor trei apartamente de lux ar fi fost, conform documentelor de la Cadastru, în valoare de minimum 616.000 de euro. Întrebat la acel moment dacă ar fi plătit apartamentele sau le-ar fi achiziționat în schimbul unor relații comerciale dintre firma sa și cea a lui Dumitru Nicolae, Călin Popescu a refuzat să răspundă exact. „Primo: apartamentele nu au fost luate, ci cumpărate. Secundo: restul sunt speculații care vă aparțin și nu răspund la ele”, a răspuns Tăriceanu.

De atunci, inspectorii de integritate nu au finalizat verificarea averii lui Călin Popescu Tăriceanu. Reprezentanții instituției au explicat că Agenția Națională de Integritate nu este obligată să verifice și să dea o soluție atâta cât timp Tăriceanu sau orice altă persoană publică se află în funcție. Însă, au această obligație în decursul a trei ani de la ieșirea din funcția publică.

Cazul Marciu

Tot de numele lui Călin Popescu Tăriceanu este legat un alt scandal în care este implicată ANI. Fostul preşedinte al Senatului a fost achitat definitiv de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, în legătură cu menţinerea în funcţie a unui senator incompatibil.

Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă dată de judecători prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică.

În primă instanţă, Tăriceanu şi Cristian Marciu au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la ICCJ, după ce chiar procurorul de şedinţă desemnat în acest caz, Irina Kuglay, a solicitat achitarea pe motiv că textele de lege în baza cărora fostul preşedinte al Senatului a fost trimis în judecată "generează confuzie".

Irina Kuglay a luat această decizie fără a se consulta cu procurorii care au făcut ancheta în acest caz.

Ulterior, Parchetul General a făcut apel.

Prefectul Capitalei, pus de PSD, a avut o primă reacție

„Am solicitat un punct de vedere de la ANI în legătură cu un posibil conflict de interese și astăzi am văzut că ANI a anunțat că ne-a sesizat în legătură cu o posibilitate a acelor dispoziții, motiv pentru care așteptăm comunicarea oficială a ANI și vom proceda în consecință. Vom ataca în Contencios acele dispoziții considerate a fi nelegale, în sensul în care primarul Sectorului 1 s-ar afla în conflict de interese. Dispozițiile se suspendă de drept până la finalizarea dosarului. (...) Legea spune că în cazul în care un primar este găsit în stare de incompatibilitate, atunci mandatul încetează cu data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. Consiliul Local desemnează un viceprimar care preia atribuțiile primarului. În acea perioadă el se numește primar interimar până la organizarea alegerilor, dacă mai este timpul necesar”, a spus Toni Greblă.

 
 

S-a sesizat Parchetul

ANI a sesizat parchetul. „În exercitarea atribuțiilor de primar, Armand Clotilde Marie Brigitte a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului «Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție» finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003”, arată Agenția Națională de Integritate într-un comunicat remis luni. 

Ce spune Clotilde

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, susține că a respectat legea în cazul numirii în proiectul cu fonduri europene și că „ a existat o verificare și autoritățile competente ne-au transmis că totul este corect”.

 
Citește și: Clotilde Armand, despre acuzațiile ANI:„Autoritățile competente ne-au transmis că totul este corect”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te