Adrian Zuckerman: Numai cei curajoși vor putea face o Românie mai bună

DE Adrian Zuckerman | Actualizat: 20.11.2024 - 12:48
Adrian Zuckerman: Numai cei curajoși vor putea face o Românie mai bună - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Zuckerman: Numai cei curajoși vor putea face o Românie mai bună - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La momentul redactării acestui articol, alegerile din România se apropie cu pași repezi. Aceste pot fi cele mai importante alegeri prezidențiale și parlamentare de la Revoluția de acum 35 de ani.

SHARE

Rezultatele vor avea consecințe semnificative pentru toți românii și pentru copiii lor în anii care vor urma.

Scriu aceste rânduri nu în calitate de fost ambasador al Statelor Unite în România, ci în calitate de emigrant care, împreună cu familia sa, a scăpat de ororile comunismului românesc când avea nouă ani.

Am fost martor la o viață întreagă de promisiuni înșelătoare, planuri și scheme fără fundament care i-au ținut pe comuniști, socialiști și alții la putere îmbogățindu-se continuu în detrimentul tuturor românilor.

S-au făcut progrese de la Revoluția care a înlăturat comuniștii acum 35 de ani, dar Revoluția nu este încheiată. Rămășițele comunismului și socialismului continuă să existe.

Doar aproximativ 25% din economia românească este privată – entitățile guvernamentale dețin aproximativ 1.400 de companii care pierd sute de milioane, dacă nu miliarde de euro în fiecare an, blochează intrarea pe piață a concurenților cu capital privat, nu plătesc impozite și sunt o sursă de venit pentru cei cu influență politică și prietenii lor.

România nu ar avea un deficit bugetar sau o datorie națională imensă dacă aceste companii de stat nu ar fi finanțate anual din banii contribuabililor.

Insituțiile române sunt pline de securiști și simpatizanți ai rușilor și chinezilor

Românii și-au pierdut încrederea în majoritatea instituțiilor statului.

De ce?

Pentru că acestea rămân pline de personal al serviciilor de securitate, simpatizanți ai rușilor și chinezilor și alți lingușitori politici corupți. Mai mult, majoritatea românilor nu au încredere în sistemul judiciar și în procuratură, deoarece traficul de influență este răspândit și „justiția” pare făcută la comandă.

Îi îndemn pe toți românii să aibă curajul de a-i susține pe cei care favorizează democrația și meritocrația occidentală, piețele libere și creșterea economică; nu alocații guvernamentale pentru cei conectați politic. Doar românii curajoși pot face din România țara minunată și măreață care poate fi.

Revoluția de acum 35 de ani nu a fost încheiată. Socialismul și interferențele externe din partea unor țări autoritare și comuniste precum Rusia și China au împiedicat România să își atingă întregul potențial.

Deși România este una dintre cele mai bogate țări din Europa în ceea ce privește resursele naturale și oamenii calificați și educați, are unul dintre cele mai scăzute standarde de viață din Europa, inflație în creștere, datorie națională în continuă creștere și deficite bugetare anuale.

Cel mai important, și destul de trist, românii și-au pierdut speranța! De la începutul anilor 2000, populația României a scăzut de la aproximativ 23 de milioane de persoane la aproximativ 17 milioane de persoane în prezent.

Românii au emigrat pentru a găsi oportunități mai bune pentru ei și copiii lor. Din cei 17 milioane de români rămași în țară, doar aproximativ patru milioane și jumătate până la cinci milioane lucrează în sectorul privat. Un număr aproximativ egal lucrează pentru agenții de stat, municipale și alte agenții guvernamentale și pentru cele aproximativ 1.400 de companii deținute de stat și municipalități.

Restul populației este fie prea tânără, fie prea bătrână sau nu lucrează din alte motive.

Cu excepții minore, care pot fi numărate pe degete, aceste entități aflate în proprietatea guvernului sunt prost gestionate, pierd sute de milioane dacă nu chiar miliarde de euro în fiecare an și sunt o sursă de venit pentru cei cu influență politică, membrii de familie ai celor cu legături politice și prietenii lor.

Contribuabilii din România suportă costul acestor rămășite ale practicilor comuniste eșuate. România are nevoie de o piață liberă reală, de întreprinderi private și de un sistem economic capitalist pentru a prospera și a-și atinge adevăratul potențial economic. Patru milioane și jumătate de oameni nu pot duce povara susținerii unei țări de 17 milioane de oameni.

România nu are un plan economic care să remedieze problemele și deficitele bugetare actuale. Majorarea impozitelor și plafonarea prețurilor de vânzare propuse nu vor produce beneficiile scontate, ci doar vor accelera spirala eșecului economic. Taxele mai mari și plafonarea prețurilor au eșuat în toate țările din lume în care au fost încercate.

România are nevoie de impozite mai mici și mai puține reglementări care sunt o piedică pentru creșterea afacerilor. România trebuie să fie un loc atrăgător pentru investiții și dezvoltarea afacerilor.

România are nevoie de legi și reglementări ale afacerilor logice, de bun simț și transparente, precum și de un sistem judiciar independent în care investitorii să poată avea încredere. Corupția și traficul de influență trebuie să înceteze!

Există mulți candidați care concurează pentru a fi următorul președinte al României, acoperind întregul spectru politic de la stânga la dreapta, făcând promisiuni nebunești și nerealiste în speranța de a obține, dacă nu chiar de a cumpăra voturi.

România are nevoie de un lider care să susțină viziunea președintelui ales Trump privind o nouă „epocă de aur” pentru Statele Unite și lumea liberă. România și Statele Unite trebuie să meargă înainte împreună, fără interferențe rusești și chinezești.

Am auzit un singur candidat articulând un plan de redresare viabil pentru România, serios și credibil – Nicolae Ciucă. El a cerut în mod explicit o bună guvernare, taxe mai mici și mai puține reglementări pentru afaceri. De asemenea, el a identificat modelul de succes economic al Coreei de Sud postbelice drept paradigmă pentru dezvoltarea economică a României.

Continuarea AICI.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te