Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, dezbătută în două săptămâni? Anunțul Suediei

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.01.2023 - 17:29
Ursula von der Leyen și premierul Suediei, Ulf Kristersson
Ursula von der Leyen și premierul Suediei, Ulf Kristersson

Suedia deține președinția Consiliului Uniunii Europene până în 30 iunie 2023. Dacă inițial se credea că subiectul aderării la spațiul Schengen nu va fi pus în dezbatere, premierul suedez a făcut, azi, un anunț oarecum surprinzător.

SHARE

„Chiar acum, în plenul Parlamentului european, Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat: dorim să punem acest subiect (aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen) pe ordinea de zi în Consiliu!
Să speram că România va putea fructifica cât mai eficient acest angajament al Suediei asumat acum câteva clipe la Strasbourg”, a anunțat europarlamentarul Eugen Tomac în urmăc u puțin timp. 

Ministrul Justiției din Suedia, Gunnar Strommer a declarat, săptămâna trecută, în legătură cu aderarea României la Spațiul Schengen că se dorește reluarea procesului privind extinderea zonei libere și se caută, totodată, soluția pentru avansarea discuțiilor în acest sens.

„Suedia susţine extinderea spaţiului Schengen şi ne-am prezentat oficial poziţia şi la Bruxelles, anul trecut în decembrie. Trebuie să găsim o soluţie ca discuţiile să avanseze.

Preşedinţia noastră va începe să discute cu oamenii, cu toate statele membre, ca să încerce să afle ce putem face ca să relansăm subiectul pentru a ajunge la o decizie. Şi sunt sigur că vom putea face asta de o manieră constructivă”, a declarat Gunnar Strommer, ministrul de Justiţie al Suediei. 

Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va avea loc în perioada 25-27 ianuarie, potrivit agendei Consiliului.

Președinta Parlamentului European promite că va lupta ca România să fie în Schengen în 2023

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că va lupta ca România să se alăture Schengen în anul 2023.

Metsola a spus că România îndeplineşte de ani de zile cerinţele pentru aderarea la spaţiul Schengen.

"Aş fi sperat să vin aici la o săptămână după luarea unei decizii pozitive pentru România. României nu ar trebui să i se permită să intre în Schengen, ar trebui să primească ce merită, adică intrarea în Schengen care oricum s-ar produce prea târziu. 

România de ani de zile îndeplineşte cerinţele şi face tot ceea ce fac toţi cetăţenii Uniunii Europene. Eu, în această zi şi jumătate de când sunt aici, am simţit frustrare, dezamăgire, dar aş vrea să transform aceste sentimente în optimism şi speranţă, care stau la baza solidarităţii manifestate de România.

Eu am spus mai demult că vreau şi că voi lupta şi colegii mei de la Parlament pot să confirme acest lucru ca România să se alăture Schengen în 2023. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă acest lucru nu se va întâmpla. Nici nu vreau să mă gândesc la acest lucru", a spus preşedintele Parlamentului European.

Austria și Olanda au blocat aderarea României la Schengen în 2022

Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen în Consiliul JAI care s-a ținut în 8 decembrie la Bruxelles. Austria și-a motivat votul acuzând în mod fals România că nu își poate securiza granițele și astfel migranții ilegali ajung pe teritoriul austriac, în ciuda tuturor rapoartelor europene Frontex care indică în mod clar că țara noastră nu se află pe ruta migranților și mai degrabă aceștia tranzitează Europa prin Balcanii de Vest.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te