CUVÂNTUL SĂPTĂMÂNII: Valiză

DE Cristian Preda | Actualizat: 23.11.2018 - 12:10

Rareori s-a mai văzut așa ceva. Vorbesc despre transformarea unui cuvânt banal, – valiză – într-un soi de obiect politic neidentificat.

SHARE

Totul a pornit de la un anunț făcut de Rise Project, o organizație care documentează cazuri de corupție. Unul dintre membrii săi a primit un geamantan cu informații despre Tel Drum, societatea controlată de Liviu Dragnea și suspectată de sifonarea banilor publici. Povestea are în ea ceva senzațional: valiza cu pricina ar fi fost descoperită de un țăran în mijlocul bătăturii. În ea se aflau acte, fotografii, adrese, mesaje etc. legate de afaceri cu statul.

Ceea ce a atras imediat atenția e că toate acestea rămăseseră inaccesibile procurorilor care au anchetat Tel Drum. Și uite-așa descoperirea din ograda unui sătean a căpătat numele Teleormanleaks.

Reacțiile politicienilor n-au întârziat prea mult, deși glumele de pe Facebook le-au luat-o înainte. Tăriceanu a sărit în ajutorul șefului PSD întrebând dacă există în fiecare județ un reprezentant al Rise Project gata să preia genți burdușite cu hârtii. Dragnea a decis să facă un gest straniu: a apărut pe holurile Camerei cu două valize, în care avea poze retușate cu șeful statului și, respectiv, gogoși. Nu e o figură de stil: cineva prăjit gogoși, pe care omul ce controlează regimul le-a înfățișat apoi publicului în locul unde aleșii neamului deliberează. Opoziția avea ocazia de a ataca la baionetă, dar a căzut în capcana întinsă de adversar și a abandonat geamantanul primit de Rise pentru a vorbi despre cele plimbate de Dragnea.
Orban și Iohannis și-au împărțit țintele: primul s-a luptat cu valiza cu gogoși, iar al doilea a găsit cu cale să lege geamantanul lui Dragnea care-l viza direct de „bilețelul roz“ al lui Băsescu și de „scrisoarea pierdută“ a lui Caragiale.

Presa a făcut ce știe ea mai bine, și anume a lansat speculații despre cine s-ar fi putut afla în spatele operațiunii anti-Dragnea. Cum au părăsit de mult terenul faptelor și au intrat pe cel deținut de ghicitoare, unii „gazetari“ au pariat pe Coldea, fostul ofițer SRI, alții  pe Bombonica, ex-consoarta lui Dragnea, iar un al treilea grup pe cei excluși din PSD. Pe scurt: în fiecare scenariu, foștii se răzbună folosindu-se de o valiză aruncată în curtea unui gospodar din Teleorman. 

Culmea ridicolului a fost atinsă de un canal TV aflat mereu pe meterezele pesediste: de acolo am aflat că liderul pesedist a fost atent ca nu cumva să se afișeze „cu niște valize prea scumpe“. Pentru ca nu cumva să ne îndoim, ni s-a precizat că prețul acestora nu depășește 200 de lei. Drept pentru care proprietarul le-ar fi și abandonat pe culoarele Camerei. Cercul valizelor părăsite e oare închis?

Nu putem ști. Ce e sigur e că, pentru câteva zeci de ore, valiza a ținut loc de discurs, de glume, de știri, de speranțe și iluzii. De aceea mi-am îngăduit să o numesc obiect politic neidentificat. 

Cristian Preda este europarlamentar și profesor de științe politice la Universitatea București

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te