Unghiul mort

DE Sabin Orcan | Actualizat: 08.06.2018 - 12:50

Recenta decizie a Curții Constituționale a României, care îi dictează Președintelui Klaus Iohannis ce să facă, scoate la iveală găunoșenia sistemului de pe malurile Dâmboviței.

SHARE

Un sistem care a copiat instituții din țări democratice, dar le-a populat cu personaje demne de Caragiale.

Decizia CCR este lipsită de echivoc. În afară de constatarea că există un conflict juridic de natură constituțională, Curtea dă, pentru prima dată, un ordin explicit: „Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi“.

Să ne înțelegem, aici nu e vorba, de fapt, despre Kövesi. Și nici despre activitatea DNA. Care poate face oricând obiectul unei dezbateri publice. Și care poate fi controlată, potrivit legii, de instanțele de judecată sau de Consiliul Superior al Magistraturii.

Nu e vorba nici despre motivele pentru care Guvernul PSD-ALDE vrea capul procurorilor anticorupție. Îl știm cu toții. Cu o condamnare la activ și două dosare pe rol, ultima speranță a lui Dragnea rămâne  decapitarea DNA.

Adevărata problemă o reprezintă politizarea fără precedent a Curții Constituționale.

Dincolo de componența bazată pe un algoritm al echilibrului politic – nouă judecători, numiți, din trei în trei ani, de Camera Deputaților, Senat și, respectiv, Președintele României –, rămâne în discuție calitatea membrilor săi.

Constituția spune, la articolul 143, că „judecătorii Curţii Constituţionale
trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior”.

În realitate, singurii cu o experiență relevantă sunt cei trei membri care au votat împotriva recentei decizii (Livia Stanciu – fostă președintă a Înaltei Curți, Daniel Morar – fost procuror șef al DNA și Mircea Minea – profesor de aproape patru decenii) și, de asemenea, în ciuda oricăror controverse, fosta judecătoare Mona Pivniceru.

De cealaltă parte, avem următoarele CV-uri: Valer Dorneanu – fost procuror și funcționar comunist, fost ministru și parlamentar FSN/PSD; Marian Enache – fost avocat, ambasador și parlamentar PSD/UNPR; Petre Lăzăroiu – fost jurisconsult și judecător la Curtea de Conturi; Varga Attila – fost jurisconsult și parlamentar UDMR; Simona Teodoroiu – fostă funcționară în diverse ministere.Pe scurt, cinci politruci contra patru profesioniști.

Cu o atare componență, nu-i de mirare că au apărut voci care cer nu doar nerespectarea deciziilor CCR, ci chiar desființarea instituției. O inepție, desigur, câtă vreme nu există o alternativă validă. Iar asta nu se poate face decât prin revizuirea Constituției, o revizuire imposibilă în actuala configurație parlamentară.

Practic, ne aflăm într-un „unghi mort“. Protestele și presiunea străzii sunt binevenite, dar nu ne vor scoate din această situație fără ieșire. Singura soluție rămâne, în cele din urmă, votul. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te