Mecanismul este simplu: niște procurori se prefac că lucrează la dosar. Dacă nu îl închid, strecoară greșeli procedurale, ca să ofere judecătorilor pretextul de a-l retrimite la parchet. De câte ori am văzut acest scenariu la dosarele evenimentelor din decembrie 1989 sau al mineriadei din iunie 1990?
În acest moment, nici măcar nu știm clar unde se află dosarul (sau dosarele) privind brutalitățile comise de jandarmi la 10 august 2018. În schimb, civilii vinovați de violențe sunt deja condamnați definitiv. Foarte bine, dar asta arată clar dublul standard al Justiției române. Este exact ca-n anii comunismului, când statul nici măcar nu se prefăcea că ar fi egal cu muritorii de rând, care-l susțineau prin munca lor.
Deși știu că nu o să-i împiedic pe trolii de partid să arate cu degetul, vă spun: e o naivitate să ne închipuim că personajul X sau Y a dat ordin să fie salvați jandarmii. Acestea sunt chestiuni care se discută din priviri...Motivul este simplu: toată această clasă politică știe că are nevoie de protecția jandarmilor și nu vrea să-i supere. Închipuiți-vă un miting în fața Palatului Victoria, iar jandarmii, în loc să apere instituția, se dau la o parte, fie pentru că nu vor să fie trași la răspundere pentru violențe excesive, fie din solidaritate cu colegii lor condamnați pentru faptele din 10 august 2018. Să nu mă înțelegeți greșit: este absolut anormal să se întâmple așa ceva, dar asta este realitatea statului român, acum. Poate vă mai amintiți de mitingul anti-Băsescu, de acum circa 10 ani, când polițiștii au manifestat purtând arme, iar jandarmii s-au temut să se confrunte cu ei. Dar după protestele de la metrou, când sindicaliștii au blocat transportul în Capitală, ce s-a întâmplat? Nu s-au dat nici măcar sancțiuni disciplinare, darmite să se fi deschis un dosar penal.
Pe scurt, nici un lider politic nu va acționa împotriva jandarmilor care, în teorie, trebuie să-i păzească. În acest context, m-aș bucura dacă trolii USR m-ar scuti de propaganda lor. Chiar crede cineva că, dacă Barna ar fi premier sau președinte, ar intra în coliziune cu structurile militarizate ale statului? Acesta e personajul care, cu o viteză amețitoare, a căzut la pace cu Antena 3 - mai suflă cineva din USRPLUS despre recuperarea prejudiciului în dosarul ICA? - și asta cred că spune suficient despre capacitatea sa de compromis, în interesul supraviețuirii sale politice.
N-am scris acest comentariu ca să vă îndemn ca, în spirit mioritic, să acceptați situația. Nu, dimpotrivă. Vă îndemn să ne luptăm să schimbăm lucrurile. Aș vrea să văd ziua în care să mi se spună că am greșit. Dar fricoșii care compun azi clasa politică, nu, nu vor avea curaj să-și pună Jandarmeria în cap. Suntem conduși de niște personaje pentru care scopul este să ocupe o funcție de demnitate cât mai mare, nu să se folosească de funcție pentru a schimba ceva în bine.
Cât despre actuala coaliție de guvernare, ea trăiește în iluzia că: a) 10 august 2018 se va uita și b) oricum, cei care am participat la acea manifestație nu vom vota PSD-ul sau clonele sale extremiste. Istoria recentă arată că și alți politicieni români au avut acest tip raționament. Și au plecat acasă, umiliți și penibili.