Și dacă cei care nu cred în COVID au motive oferite chiar de către autorități?

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 27.09.2021 - 18:15

Valul 4 lovește în România asemeni unui tsunami și o parte din furia pentru numărul mare de morți și de infectări cu COVID-19 se îndreaptă spre cei 70% dintre românii care refuză vaccinarea sau care, mai rău, nu cred în coronavirus.

SHARE

Teoriile conspirației cu privire la pandemia de COVID-19 nu sunt un lucru specific României. Minciuniunile despre coronavirusul actual se plimbă cu lejeritate și prin SUA, Franța sau Germania. 

E adevărat că, în România, faptul că doar 30% din populație s-a imunizat anti COVID-19 ne înfurie. Dar dacă alte țări au procente mai bune de vaccinare, cifrele se datorează și măsurilor dure luate de autorități împotriva celor care refuză să se protejeze pe ei și pe ceilalți. 

Ne înfurie și mai tare faptul că mulți dintre românii care nu se protejează sunt aroganți. De cele mai multe ori, deși nu au studii de specialitate și nu știau de ARN mesager până acum jumătate de an, te persiflează pe tine, vaccinatul, cu faptul că ai fi un prost, „o oaie”, care se lasă manipulat de oculta mondială. 

Dar am mai scris despre asta, nu mai insist.

Citește și: Valul 4 nu se oprește cu postări „wow” pe Fb. Luați măsuri dure contra celor care nu se vaccinează

Și mie mi-e greu să accept că un procent atât de mare din populația României nu doar că nu se vaccinează, dar nici nu crede în pericolul COVID-19. Cu toate acestea, există câteva motive pentru care le înțeleg neîncrederea. Unele sunt istorice, altele sunt însă cât se poate de proaspete. 

Citește și: Românii au învins pandemia. Dacă nu cred, nu există

Dacă ești unul dintre românii care crezi că pandemia e o manipulare a autorităților, care vor să își ia ție libertățile și să te țină în casă cu forța degeaba, două evenimente recente nu fac decât să îți întărească decizia că totul e o mare bătaie de joc. 

Primul și cel mai strigător la cer este congresul PNL. Bucureștiul avea o incidență a infectărilor de 4 la 1.000 de persoane în ziua în care a avut loc alegerea unui nou președinte. În mod normal, evenimentul fie trebuia organizat on line, fie în aer liber, fie cu măsuri drastice de distanțare și cu mai puțini oameni.

Citește și: Subprefectul Antonela Ghiţă admite doar 2.500 persoane vaccinate în interior la Congresul PNL

Premierul însuși ne-a asigurat că regulile vor fi respectate. În realitate, ce au văzut românii care și așa nu cred? Îndoirea legilor, în așa fel încât congresul să aibă loc cu 5.000 de invitați. Apoi, aceștia stând pe scaune, unul lângă altul, ca și cum pericolul COVID-19 nu ar exista. 

Citește și: Florin Cîțu: „Congresul PNL, prezență fizică cu 5.000 de participanți și certificat verde”

Inclusiv trei dintre cei mai importanți oameni în stat, președintele României, premierul și președintele Camerei Deputaților, au stat aproape unii de alții, fără altă precauție decât masca de protecție. 

Imaginile cu liberalii care se îngrămădesc la mici, pe holuri și la cabinele de vot au făcut înconjurul internetului?

Ce mesaj au transmis? „Păi dacă oamenii importanți, cu acces la informații secrete, nu se tem de COVID-19, înseamnă că nici noi nu avem motive să ne temem. Președintele ne spune nouă să stăm în casă, să ne protejăm, dar el se îngrămădește cu 5.000 de oameni fără teamă că se va îmbolnăvi? Și atunci noi de ce am crede că boala dată de Sars-COV 2 e gravă?”, își vor spune de acum mulți dintre scepctici. 

Citește și: Creștere suspectă a infecțiilor COVID în București: 2.500 cazuri, față de 600 în urmă cu o zi

Un al doilea eveniment care dă apă la moara scepticilor care macină toată lupta cu boala a sărmanilor medici în combinezoane este UNTOLD, un eveniment privat, dar susținut de Primăria din Cluj. 

Incidența infectărilor de COVID-19 a depășit pragul care ar fi limitat numărul de spectatori la festivalul UNTOLD a doua zi după ce festivalul s-a încheiat, a constat Dragoș Vana, fondatorul Graphs.ro, care a urmărește zilnic datele statistice despre pandemia de coronavirus.

Incidența infectărilor de COVID-19 a depășit pragul care ar fi limitat numărul de spectatori la festivalul UNTOLD a doua zi după ce festivalul s-a încheiat, a constat Dragoș Vana, fondatorul Graphs.ro, care a urmărește zilnic datele statistice despre pandemia de coronavirus.

„Dar ce noroc, fix a doua zi după Untold, s-a depășit *oficial* pragul ratei de incidență a cazurilor în Cluj-Napoca, fiind 2.03 la mie. Astfel, intră în vigoare restricțiile și pragul pentru festivaluri scade brusc de la 75.000 (!) la 2.500 de participanți. Weekendul următor nu s-ar mai fi putut ține... Iubesc coincidențele astea”, a scris Dragoș Vana pe Facebook. 

Acesta a explicat că, în realitate, neoficial, incența de 2 la mie fusese depășită la Cluj-Napoca de dinainte de festival.

Citește și: VIDEO „Coincidența” din cifrele COVID care a ajutat UNTOLD să primească 75.000 de spectatori

Eu sunt vaccinat anti COVID-19, militez pentru vaccinare, pentru purtarea măștilor de protecție și pentru măsuri cât mai dure împotriva celor care mă pun pe mine în pericol pentru că nu se protejează față de virus. 

Dar, în egală măsură, iată că autoritățile care ar trebui să ne apere sunt cele care alimentează conspirațiile, neîncrederea și, în final, pandemia. Valul 4 este valul nevaccinaților, dar este și valul unui stat eșuat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te