Școala nu are șanse să rămână prea multă vreme deschisă. Ce alternative există

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.02.2021 - 17:38

Este foarte posibil ca Ministerul Educației să anunțe redeschidere școlilor. Dacă acest lucru se va întâmpla, sunt șanse bune ca reînchiderea unităților de învățământ să fie o chestiune de săptămâni.

SHARE

Argumente pentru redeschiderea școlilor:

-        Există o puternică presiune venită pe multiple paliere pentru redeschiderea școlilor. Profesorii au obosit, pregătirea lecțiilor online cerând mai mult timp, mai multă atenție și distributivitate. Părinților le este tot mai dificil să se împartă între muncă și o minimă atenție pentru a se asigura că elevii sunt prezenți la cursurile online. Copiii sunt nerăbdători să interacționeze cu colegii și profesorii.

-        Există temeri îndreptățite că rezultatele de la bacalaureat și de la evaluarea națională vor fi dezastruoase dacă elevii nu vor face cursuri față în față cel puțin câteva luni. Pericolul crește cu cât școala „la distanță” se întinde pe o perioadă mai îndelungată. Aici, ar exista soluția ca elevii de clasa a VIII-a, a-XII-a și poate cei din învățământul primar să fie trimiși la școală, doar ei, dacă rata de infectare va crește.

-        Ministrul Sorin Cîmpeanu a recunoscut că cel puțin 300.000 de elevi nu au acces la școala online chiar și după distribuirea tabletelor. Este vorba de 10% dintre elevi, o cifră uriașă pe care România trebuie, urgent, să o recupereze.

Detalii AICI.

Argumente care susțin ipoteza că școlile se vor reînchide, la scurt timp, în România

-        România a decis să relaxeze măsurile anti-COVID pe mai multe paliere. Înainte ca școlile să se deschidă, cinematografele, pub-urile, resturantele s-au deschis (la 30% din capacitate, dar cine stă să țină socoteala). E prea mult. În Franța, unde școlile sunt deschise, restricțiile sunt foarte riguroase. În Germania, a fost decretat lockdown până la finalul lui februarie. Noi, pare că o luăm în sens invers.

-        După cum a relatat presa, cluburile s-au umplut în primul weekend după relaxarea restricțiilor. E greu de crezut că acest „dezgheț” nu va duce la o creștere a ratei de infectare în localități. După cum s-a văzut și în septembrie-octombrie, școlile nu s-au închis pentru că au apărut focare de COVID în instituțiile de învățământ. Ci, pentru că rata de infectare din afara școlilor a depășit 3 la mie.

-        Oricâte cifre încurajatoare ne prezintă ministrul Cîmpeanu, doar o treime din personalul didactic s-a înscris pe platfomele de vaccinare. Mulți nu vor primi nici măcar primul vaccin, urmare a problemelor pe care le întâmpină producătorii în livrarea serului. Și iarăși ne uităm în vecini și vedem că mergem pe contrasens. Israel a decis să nu deschidă școlile decât după ce își va vaccina profesorii și elevii cu vârste între 16 și 18 ani.

-        Există studii care arată că noua tulpină britanică a virusului, detectată și în România, este la fel de contagioasă pentru copii și adulți.

Ce se poate face

Redeschidere a școlilor va dura câteva săptămâni. Guvernul va putea spune: „am încercat, dar virusul a fost mai puternic”. Profesorii și părinții vor înțelege uitându-se și în vecini unde situația este și va fi la fel de delicată. Soluția de compromis ar fi ca școala să înceapă doar pentru elevii care la final de an vor da examene.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te