Povestea centrului (PSD) pentru victimele violului unde nu a fost ajutată nici o victimă

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 11.05.2021 - 18:04

Poate vă amintiți de centrul pentru victimele violului, inaugurat cu mare pompă în 2018, de Grațiela „Motostivuitor ” Drăghici la Spitalul Universitar din București.

SHARE

Până la începutul lui 2020, cât am cerut eu date, nici o victimă a unei agresiuni sexuale n-a primit vreodată ajutor la acest centru.

Ba, mai mult, acum vreo doi ani, am publicat mărturia unei victime a violului, plimbată noaptea prin București, după agresiune, de la Poliție la Spitalul Universitar și la Institutul de Medicină Legală, pentru mărturie și prelevarea probelor biologice.

Citește și: Mărturia șocantă a unei femei violate despre cum a fost tratată de oamenii legii. Ce spune Poliția | Newsweek Romania

Explicația Spitalului Universitar. De ce a fost plimbată o victimă a violului între spital și IML | Newsweek Romania

Deschiderea acestui centru pentru victimele violurilor din București a fost prezentată, la vremea respectivă, ca un succes al PSD, deși, atunci, nici ANES (la conducerea căreia era instalată Drăghici), nici Spitalul Universitar de Urgență București (condus pe atunci de dr. Adriana Nica, cunoscută și ca partenera de viață a lui Sorin Oprescu) n-au știut să-mi spună de ce nici o victimă nu venea la centru, cele două instituții susținând că au popularizat existența centrului în spațiul public.

Aflu că nici până în prezent centrul n-a funcționat, deci, cu el pe hârtie, victimele agresiunilor sexuale au continuat să fie plimbate de la Poliție, la spital și la Institutul de Medicină Legală.

Ieri, un nou centru pentru victimele agresiunilor sexuale a fost inaugurat la Spitalul Universitar din București. Tot în parteneriat cu ANES. Un centru care, de această dată, este dotat cu kituri pentru prelevarea probelor, amenajat în secția de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar, care are psiholog și care implică și asistența socială, pentru a ajuta victima cu consiliere sau cu un loc într-o locuință protejată. Centru funcțional, îmi spune noua președintă a ANES, Luminița Popescu. Rămâne de monitorizat dacă, de data aceasta, centrul va funcționa nu doar pe hârtie.

Ar fi o măsură care ajută în mod real victimele violenței, care nu ar mai renunța la plângeri pentru că trebuie să se plimbe pe la toate instituțiile statului, în stare de șoc. O altă măsură, extrem de importantă și de așteptată, va fi promulgarea legii brățărilor electronice, care a trecut de Parlament în 21 aprilie, iar în 28 aprilie a ajuns la președintele Iohannis.

Citește și: VIDEO O altă stare de urgență: violența în familie. 27.000 de cazuri în 2020. 2021 va fi mai rău? | Newsweek Romania

Niște vești bune, după dezastrul din pandemie, când mii de victime s-au trezit închise în casă cu agresorii lor (abia după un an de pandemie, la sesizarea Asociației Anais, Prefectura Capitalei a specificat că victimele violenței domestice sunt exceptate de la respectarea interdicțiilor de circulație, deci pot pleca din case oricând să ceară ajutor).

Și un semn pentru victime că nu sunt singure, că nu doar activistelor le pasă de ele, iar că mentalitatea de tip Teodosie nu este norma.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii


© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.