PNL a pierdut

DE Mircea Marian | Actualizat: 25.09.2021 - 19:31

Așa-zisul „spectacol al democrației” s-a terminat, în mod previzibil, jalnic: cu huiduieli, circ și suspiciuni majore de fraudă. Adunarea a câteva mii de persoane în acest congres a fost o sfidare față de sute de mii de cetățeni îngrijorați de pandemie.

SHARE

Victoria lui Cîțu sau Orban era importantă doar pentru clienți politici care sperau într-o sinecură sau într-o pomană de la buget. Pentru milioane de cetățeni români, bătălia din PNL nu a avut nici o relevanță. Ce li s-a oferit a fost circ, contribuind astfel la opinia că doar asta pot produce partidele politice și democrațiile. 

Ce va urma? Ludovic Orban are în plan o ruptură, cum s-a mai întâmplat în PNL la începutul anilor 90. După părerea mea, va fi un eșec. Sunt milioane de alegători care sunt creștini, conservatori și vor măsuri economice de dreapta, însă Orban nu are credibiliate, nu poate să-i convingă că el le va oferi ceea ce doresc. El și gașca lui sunt niște politicieni uzați. Pur și simplu le-a venit termenul de expirare.

Poate Cîțu să relanseze PNL-ul, care-n ultimul lor sondaj era pe la 17%? Sunt sceptic. Eu l-am cunoscut ca pe un liberal la limita libertarianismului, însă în ultimele luni a fost doar un prăpădit de politician speriat, care aruncă-n stânga și dreapta cu bani și sinecuri pentru a-și asigura șefia partidului. După doar nouă luni de guvernare, Cîțu și-a pierdut suflul, este nervos și de o agresivitate complet inutilă. 

Totuși, de dragul discuției, ce cred că ar putea face PNL, ca să oprească picajul:

- să repornească DNA-ul, pentru ca oamenii să vadă pești mari arestați și condamnați. Uitați de chestiuni abstracte precum desființarea SIIJ sau vreo amplă reformă a legilor Justiției. Desigur, aceste măsuri trebuie luate, dar lumea vrea ca marii corupți să ajungă la pușcărie și statul să le ia banii furați, punct.

- să demoleze sistemul medical de stat. PNRR-ul nu va rezolva nimic, oamenii mor azi în spitale, nu au timp să aștepte 5-6-7 ani ca să apară zece spitale noi - oricum, complet insuficiente. Lăsați mediul privat să investească în sănătate: are bani, are expertiză.

- să transforme țara într-un șantier: autostrăzi, căi ferate. Problema este dacă se va găsi forță de muncă.

- statul obez, pus la slăbit.

Și, mai ales, PNL NU trebuie să se combine cu PSD. Nu vor putea repeta ceea ce i-a reușit lui Tăriceanu, să iasă cu fața curată dintr-un astfel de concubinaj. 

Însă, repet, sunt sceptic. PNL-ul de azi nu prea mai pare un partid, ci o strânsură de inși care vor să călărească bugetul și să aibă o sinecură la stat. Sentimentul că sunt la putere ca să facă istorie, să lase în urmă ceva trainic, care să dureze, nu pare să existe. Vârful grupării pare a fi e o colecție de vâlceni, băiatu lui tata, cu cardul la el și cu ochii pe distracțiile de la Monaco sau vacanțele din Maldive. Nu le pasă dacă-n 2024 PSD va lua tot, președinție, locale, legislativ, pentru că ei își vor găsi salvări individuale și, mai ales, vor rămâne cu banii. 

Poate sunt prea pesimist. Poate în PNL mai sunt și oameni care înțeleg că au o unică fereastră de oportunitate de a reconstrui România, nu doar propriile lor averi. Vom vedea. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te