Pandemia o fi grea, dar fac niște bani din ea

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 08.11.2020 - 16:55

Cumva miraculos, încă de la începutul pandemiei, România a reușit să stea mai bine decât multe alte țări avansate medical în ceea ce privește numărul de infectări cu Sars-CoV-2 și de decese din cauza COVID-19.

SHARE

Iar acest lucru se datorează mai degrabă românilor și nu autorităților. În ciuda faptului că sunt certați pentru că nu poartă masca cum trebuie sau pentru că fac petreceri, adevărul este că acestea sunt cazuri izolate.

Conștienți de sistemul de sănătate dezastruos în care trebuie să intre dacă se infectează, românii raționali se tem de două ori: de coronavirus și de medicul plafonat, dar care nu are nici o jenă să facă o afacere pe seama lor.

Toate țările lumii au făcut greșeli în lupta cu Sars-COV 2, un virus nou, care a fost tratat pe ghicite și abordat după rețete mai degrabă personale decât științifice.

Iată mult lăudatul model suedez, care s-a bazat pe foarte mult cinism. Numărul  de victime în Suedia, la începutul pandemiei, a fost printre cel mai ridicat din lume. Jumatate dintre cele peste 5.900 de persoane care au murit au fost beneficiare ale servicilor de asistență pentru vârstnici, după cum a relatat Laura Ghibu, medic român din Suedia.

Anders Tegnell și-a cerut ulterior scuze pentru abordarea sa, mai ales că s-a dovedit între timp că imunitatea de turmă este mai degrabă o iluzie în cazul COVID-19. Epidemilogul-șef al Suediei a fost criticat intens pentru abordarea sa. Dar toate deciziile sale au vizat doar binele țării, așa cum l-a înțeles el. Nu au avut în spate, nicidecum, un interes personal de a câștiga bani din asta, la vreo clinică privată sau pentru că era acționar la un serviciu de pompe funebre.

SUA au cele mai multe infectări din lume (peste 9,4 milioane) și cele mai multe decese (peste 235.000 de morți). Epidemiologul Anthony Fauci, cel care a coordonat eforturile Statelor Unite în lupta cu coronavirusul, a intrat de multe ori în conflict cu administrația de la Casa Albă cu privire tocmai la modul cum a fost abordată pandemia.

Dar toate discuțiile au fost exclusiv în această direcție. Nu am citit nici o dezvăluire de presă despre vreo afacere cu teste COVID în care să fie implicat Anthony Fauci, nici despre vreun interes al doctorului de a face carieră politică.

Ce a găsit coronavirusul când a ajuns în România? A găsit un sistem în care doctorii renumiți au ca singură preocupare să exploateze la maxim, pentru bani, feudele medicale pe care le controlează. Și pacienți care sunt mai degrabă pe cont propriu în lupta cu bolile.

Ultimul despre care am aflat este celebrul, de acum, doctor Virgil Musta. Om competent, după vorbă, care transmite mesaje corecte cu privire la restricții și care dobândise credibilitate de expert în aceste luni ale pandemiei.

Până când am aflat că Virgil Musta nu este doar șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, ci și acționar al clinicii Profilaxis, unitate privată care recoltează teste pentru COVID, ce sunt prelucrate apoi la unitatea de stat. Clinica privată reține 83% din banii plătiți de client, iar spitalul de stat primește doar 17%, deși aici sunt analizate efectiv mostrele prelevate, arată Libertatea. În timpul ăsta, Virgil Musta îi ceartă pe români că nu respectă regulile. Când el nu o respectă nici măcar pe cea a bunului-simț.

Lista celor care vor să scoată un profit de pe urma pandemiei e mai lungă: Alexandru Rafila era o voce ascultată în lupta cu COVID, apoi brusc ne-a anunțat că intră în politică de partea PSD. Tot ce declarase medical până atunci a fost pus sub semnul întrebării: a criticat autoritățile ca doctor sau pentru că își construia o viitoare carieră politică?

Adrian Streinu-Cercel a fost acuzat de colegii săi, într-un interviu publicat de Newsweek România, că a sifonat banii pentru tratamentele pacienților cu COVID, circa 16,5 milioane de euro.

O altă voce care ne amintește periodic că sistemul de sănătate nu face față pandemiei este dr. Carmen Dorobăț, de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Aceasta a fost condamnată în primă instanţă la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce a fost arestată preventiv în 2015, deoarece ar fi cerut şi primit mită 5.400 de euro, de la 57 de studenţi de la Facultatea de Medicină Dentară, pentru a-i trece un examen.

Aceștia sunt specialiștii cu ajutorul cărora trebuie să trecem și noi peste cea mai gravă criză medicală din ultimul secol. Dacă nu vă sperie coronavirusul, ar trebui să vă sperie asta. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te