La Baia Mare, de exemplu, Tătaru a scos-o pe Sorina Pintea de la conducerea SJU Maramureș, dar în locul ei a fost adus un consilier local PNL. Acesta condusese spitalul din Sighetul Marmației, dar tot printr-o decizie politică, pe vremea când primăria acestui oraș aparținea liberalilor. La Câmpeni, șef peste spitalul local a ajuns un șef de restaurant. Cea mai ridicolă situație a fost în Neamț, unde ministrul Sănătății a adus în fruntea spitalului județean un patron al unei firme de pompe funebre, dându-i astfel ocazia unui penal pesedist trimis în judecată de DNA, Ionel Arsene, să dea lecții de etică.
Deci, dincolo de faptul că propriile fapte îl contrazic, ceea ce propune acum ministrul liberal al Sănătății este incorect: controlul asupra spitalelor să revină la centru, ministerului, după ce, acum circa zece ani, ele trecuseră în subordinea autorităților locale. “Intenţia mea, odată ce vom reuşi să schimbăm legislaţia, este de a prelua coordonarea acestor spitale, aceşti manageri să fie evaluaţi anual, concursurile pentru manageri să se desfăşoare la nivelul Ministerului Sănătăţii, centralizat pentru fiecare regiune, pentru fiecare judeţ, dar să fie un examen corect. În acest moment nu putem vorbi de aşa ceva, când în consiliul local sau judeţean se face o comisie ca să îţi evalueze un om“, a spus ministrul. Azi ne place Tătaru și nu place Oprișan, deci aplaudăm această măsură. Mâine însă la minister ar putea reveni Bănicioiu și acesta va decide cine conduce spitalele din Bihor sau Cluj, unde nu am auzit să fi fost probleme pe perioada epidemiei de cornavirus. În paranteză fie spus, unul din cele mai mari dezastre a fost la SJU Vrancea, singurul spital județean care ține de minister, nu de consiliul județean, iar managerul de acolo - un hoț de conserve, cu o condamnare penală - a fost numit de dr. Raed Arafat în 2012, când era ministru al Sănătății în guvernul Ponta.
PNL ar trebui, deci, să caute soluții liberale pentru sistemul de sănătate, în loc să vânture iluzia statului-tătuc, nu prea departe de credința lui Ion Iliescu, care ne spunea că e bun comunismul, doar Ceaușescu era rău. Un detaliu tehnic: sunt peste 300 de spitale de stat în România. Ca să formezi manageri buni pentru acestea, plus pentru direcțiile județene de sănătate și pentru casele de asigurări, vor trece ani întregi. Nu mai discut despre faptul că nimeni nu pare să fi fost preocupat de competențele celor care ar trebui să-i formeze pe acești manageri. Există o școală de management sanitar dar, la ora la care scriam acest articol, avea site-ul virusat, cred că asta spune suficient.
Predecesorul lui Tătaru, Victor Costache, a încercat să dezetatizeze sistemul de sănătate, dar a făcut-o prost și necredibil, așa că mai degrabă a decredibilizat acest demers. PNL n-ar trebui să abandoneze direcția: dacă îi dă voie dr. Raed Arafat, poate relua demersul de spargere a monopolului CNAS și poate demara privatizări-pilot a unor unități sanitare, așa cum au făcut alte state. Dacă mutăm la fiecare zece ani spitalele de colo-colo, de la alde Eugen Nicolăescu la Oprișan sau Flutur și înapoi, nu vom face decât să adâncim dezastrul.