O explicație a faptului că mulți peneliști vor să fure alături de PSD chiar dacă PNL se prăbușește

Mircea Marian
DE Mircea Marian | Actualizat: 06.10.2021 - 14:43

Pentru majoritatea celor din conducerea PNL, acest partid are pentru ei aceeași valoare ca și tramvaiul 32 pentru mine: este un vehicul care-i duce din punctul X în punctul Y. Dacă se strică, ne mutăm în autobuzul 117, care circulă pe aproape același traseu.

SHARE

Diferența este că eu merg cu tramvaiul 32 de la Unirii până acasă, în timp ce PNL îi duce pe liderii acestui partid spre culmi nebănuite: averi impresionate făcute din salariul de etern bugetar, funcții în stat, onoruri, titluri academice și, firesc, sinecuri pentru lacheii care le fac pantofii.

Să luăm cazul lui Sorin Cîmpeanu: cred că chiar el a uitat prin câte partide a trecut. A sărit dintr-o formațiune în alta ca un greieraș vioi, fără nici o jenă, fără să-și păteze rochița. Omul este un liberal așa cum sunt eu vegetarian. Întreaga sa carieră a fost un lung șir de aranjamente subterane și de slugărit (Dan Voiculescu fiind primul...), ultimul exemplu fiind modul în care-l protejează, discret, pe plagiatorul Bodog: ministerul Educației nu trimite către instanță actele referitoare la furtul intelectual al fostului ministru PSD, iar procesul trenează. 

Sau să luăm cazul liberalei Alina Gorghiu: simbol al uselismului, amica lui Dragnea, mediocritate stridentă care, de câte ori a crezut că publicul nu o vede, a luptat pentru salvarea marilor infractori. Ține în casă, în cash, 800.000 de euro și-n orice țară în care Fiscul și controlul averilor erau instituții funcționale ar fi fost anchetată la sânge. Dar ANI e moartă, moartă și îngropată, iar de modul în care ANAF se atinge de marii politicieni ai nației nici nu mai discutăm, fiindcă ne-am enerva. Amiciția cu Florin Cîțu, nimic altceva, i-a adus soțui doamnei Gorghiu o sinecură de 127.000 de lire sterline pe an. 

Și putem continua cu exemple, de la submediocritatea Bode, ministru-bun-la-orice, la fostul șef al tineretului PSD din Gorj, numitul Dan Vîlceanu - model de căpușat o societate falită a statului român. 

Tot ce vor aceste personaje este să-și vadă de afacerile pe spinarea statutului - ale lor sau ale interpușilor - și să nu plece de la putere înainte de a-și face plinul. Vor să jecmănească fiindcă lupta cu corupția este moartă: legile lui Dragnea, intenționat menținute și azi, îi protejează. Agenția Națională de Integritate este o instituție moartă de vreo cinci ani. DNA-ul nu are oameni, nu are resurse, nu are legislație și nu mai primește informații. 

Și, dacă vrei să furi în țara asta, cu cine te combini? Cu Ciuma Roșie, firește. Problema este că PSD trece printr-o dramă: să se asocieze la jaf, susținând un guvern PNL minoritar, sau să aștepte până-n 2024, când ar putea lua tot? Vrabia din mână sau porumbelul de pe gard, aceasta-i drama lui Ciolacu! Până și un băiet de cartier, cu liceala la Buzău, precum Ciolacu, ar putea ajunge președintele României, dacă îl ajută pe Simion să prindă turul II. Însă este greu să ții strânsura pesedistă în foamete timp de încă trei ani, iar 2024 e cumplit de îndepărtat pentru niște socialiști care vor să-și mânânce azi porția de icre negre. 

Să încetăm, deci, să ne mai îngrijorăm sau să anunțăm că PNL se va prăbuși dacă se prostituează cu PSD: dacă liderilor partidului nu le pasă, de ce ar conta pentru electorat? Sunt convins că, oricât de mare va fi deazstrul, alde Sorin Cîmpeanu și Alina Gorgiu vor supraviețui. Se vor muta la alt partid sau vor trece pragul de 5% (poate) și vor rămâne parlamentari în opoziție, de unde vor cere oamenilor să iasă iar în stradă, să se lase bătuți de jandarmi, pentru ca ei să vină din nou la putere. 

Ce-i de făcut? Cu pandemia pe cap, cu o criză economică în ascensiune și, de facto, fără Guvern, România este într-o situație dezastruoasă. Dar ar fi o mare greșeală să ne apucăm să dăm sfaturi: indivizii care conduc acum România sunt atât de inteligenți încât n-au nevoie să fie deranjați de cârcotelile vulgului. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te