O criză inutilă

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 03.06.2018 - 12:31

Despre mutarea ambasadei României la Ierusalim s-a vorbit mult și se va mai vorbi. Uneori, într-o notă provincială și fără noimă, tema a fost speculată politic de toate taberele, s-a ajuns chiar în faza plângerilor penale, se prefigurează decizii drastice.

SHARE

În tot acest vacarm este, cred, necesar să facem un pas în lateral și să ne focusăm pe întrebările importante:  

Aceste întrebări sunt:

1. România a fost forțată să aleagă între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii? 

Nu. A spus-o răspicat Elisabeth Millard, înalt oficial din Departamentul de Stat al SUA, specializat în problemele Europei și Eurasia. „Discuțiile cu oficialii români sunt discuții deschise, între prieteni, iar aceste lucruri nu vor afecta Parteneriatul strategic dintre România și SUA (…) Ceea ce dorește România sau orice altă țară să facă depinde exclusiv de decizia fiecăreia“.

2. România a fost pusă de premierul Viorica Dăncilă într-o postură delicată în relația cu Uniunea Europeană?

Da. UE are o poziție unitară în chestiunea recunoașterii Ierusalimului drept capitală exclusiv a Israelului.
 Se opune. În „Strategia globală de politică externă și securitate a UE“ scrie negru pe alb: „Interesele cetățenilor noștri sunt cel mai bine satisfăcute dacă între statele membre și la nivelul instituțiilor există unitate de scop, dar și unitate de acțiune, prin punerea în aplicare împreună a unor politici coerente“. În plus, „Strategia Națională de Apărare a României“ stipulează că „apartenența la NATO și la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii noastre externe“. Asta înseamnă respectarea regulilor NATO și UE. Premierul Viorica Dăncilă a încălcat ambele strategii.

3. Putea Guvernul să inițieze o acțiune de politică externă de anvergură fără să-l informeze pe președinte?

Nu. Tot „Strategia Națională de Apărare a României“, la capitolul „1.3. Obiective naţionale de Securitate“, prevede: „Direcţiile de acţiune şi modalităţile de asigurare a securităţii naţionale a României vizează asigurarea unui cadru legal adaptat (…) pentru coordonarea unitară a activităţilor privind apărarea ţării şi securitatea naţională la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării“. Așadar, coordonare în CSAT și cadru legal care să asigure acest lucru.

4. De ce a avut guvernul o astfel de inițiativă de politică externă?

Pentru că Liviu Dragnea din Teleorman are impresia că, dacă cultivă relațiile cu politicieni israelieni, dacă își ia consultanți israelieni, dacă cumpără armament de la firmele israeliene, dacă copiază acțiunile de politică externă ale lui Donald Trump, asta îi va rezolva problemele penale. 

5. A reprezentat premierul Dăncilă interesele de politică externă ale țării noastre în mod responsabil și profesionist?

Nu. Desigur, până la trădare este cale lungă, dar diletantismul în exercitarea mandatului ar trebui să fie un motiv suficint pentru suspendarea din funcție.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te