Nu mai suportăm eșecuri electorale

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 15.03.2019 - 07:25

Un prieten a câștigat un proces deschis băncii de la care și-a luat casa și care i-a impus clauze abuzive. Banca a apucat să îi rețină 10.000 de euro, după ce îi luase și locuința.

SHARE

Ca să recupereze banii, prietenul meu trebuie să deschidă un alt proces de executare. Numai că, de peste trei ani, așteaptă motivarea primei sentințe, pentru a putea începe noul demers juridic.

Și motivarea nu mai vine, deși trebuia dată în 30 de zile. E, prin urmare, și cu mâinile legate, și cu banii blocați.

PSD-ALDE, cu abuzurile lor aproape zilnice, au aruncat în aer orice discuție rațională despre reformarea reală a sistemului de justiție. Despre simplificarea procedurilor și despre grăbirea lor.

Vorbim doar despre DNA, care are 1.000 de dosare pe an, pentru că asta îi roade pe șmecherii zilei, dar nu se discută și despre restul sistemului, unde sunt câteva milioane de dosare pe an în care sunt blocați milioane de români.

Descoperim, pe rând, când ne lovim de acestea, bombele care există în organizarea țării și în legile proaste făcute de tot felul de politicieni rău intenționați sau incompetenți.

Cum e și cazul invalidării la Biroul Electoral Central a Alianței USR-PLUS: un amestec dezastruos de proceduri greoaie în justiție, pentru care nu răspunde nimeni, cu o lege electorală restrictivă, care sabotează partidele noi și limitează dreptul de a fi ales, cu lipsa de experiență a politicienilor tineri și cu sabotaj din tabăra care vrea să țină România în feudalism.

Multă, multă birocrație, hârtii inutile și complicații care îi încurcă pe oamenii cinstiți, dar nu îi opresc pe cei care sunt puși pe furat.

Totuși, nu prin victimizare – strategia de comunicare aleasă inițial de USR și PLUS – se rezolvă astfel de probleme și nici nu se câștigă alegerile. Electoratul opoziției e mai pretențios și mai inteligent de atât. Așteaptă de la oameni noi tactici și abordări noi, de la profesioniști abordări profesioniste și de la politicienii cinstiți răspunsuri cinstite.

USR a demonstrat de multe ori în ultimii doi ani că știe să abordeze cu rațiune și fermitate situații delicate din societate. PLUS, un partid și mai tânăr, încă nu s-a călit în arena electorală, încă nu s-a întărit. Dar trebuie să o facă mai repede dacă vrea să facă față șacalilor hârșiți în rele de la PSD și ALDE.

Pe de altă parte, m-a enervat teribil faptul că unele personaje minore din zona PNL au jubilat la necazul USR-PLUS de la BEC. Senzația pe care mi-au lăsat-o a fost că unii liberali – din planul doi, din fericire - se bat exclusiv pentru locul doi. În ritmul ăsta, vom fi conduși de leprele din PSD încă 100 de ani de cum încolo.

Schimbarea din politică trebuie să fie reală, nu doar la nivel de declarații. Dacă oamenii noi vor perpetua aceleași strategii răsuflate, vor sfârși ca niște experimente nefericite.

Numai că eșecul lor nu va fi doar al lor, ci va însemna distrugerea speranței a încă unei generații. Și ne va lăsa în derivă pentru cel puțin încă un deceniu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te