Nu-l mai înjurați pe Selly! E ipocrit, dar ne poate deschide ochii

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 21.08.2020 - 14:29

De la început vreau să spun că Newsweek România nu a publicat știrea cu falsul accident în care ar fi fost implicat vloggerul Selly. Au fost și alte publicații, destul de multe, care au ignorat o informație banală, care nu-și are locul pe agenda unei instituții media serioase.

SHARE

Am publicat doar informația că unele televiziuni și publicații au căzut în această capcană, pentru că este relevantă din punct de vedere al standardelor profesionale ale acestora.

Resping însă ideea că Selly ar fi pus în dificultate întreaga presă. Este tot un fake news alimentat, din păcate, de Selly și rostogolit de comentatorii de pe rețelele sociale.

A fost pusă în dificultate doar presa mai orientată către divertisment facil. O presă căreia Selly îi datorează mare parte din „celebritate” și pe care a ajuns, iată, să o batjocorească. Într-un fel este un fenomen firesc. „Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești”.

E adevărat că Selly a reușit să câștige notorietate prin forțe proprii pe rețele sociale, dar mass media au fost cele care i-au dat legitimitate. Sunt destui influenceri în social media, cu mulți followerși, care nu apar la televizor și care, din acest motiv, nu sunt condiderați drept repere. Știați că cel mai urmărit român de pe Facebook este un antrenor de fitness? Nu știați. Nici eu nu știam până de curând. Între timp i-am uitat numele, pentru că de el nu se vorbește la televizor. 

Este evident că publicațiile care au preluat știrea falsă erau obligate să o verifice la sursă înainte să o publice. Este o obligație profesională din ce în ce mai ignorată de jurnaliști, în special de cei tineri, mult mai „adaptați” la presa online, inclusiv la gradul ei de superficialitate.

Citește și:

Vloggerul Selly a păcălit presa cu un accident fals. Majoritatea a distribuit știrea fără verificare

La fel de adevărat este că Selly are o doză de ipocrizie evidentă. El nu a pus la cale această farsă mânat exclusiv de spirit civic, de o dorință dezinteresată de a demonstra deprofesionalizarea unei părți a presei și de a face astfel un serviciu public.

A făcut-o cu gândul la expunerea mediatică de care va beneficia dacă experimentul îi reușește. Cum i-a reușit, Selly a revenit pentru câteva zile în centrul atenției opiniei publice. Un vlogger precum Selly este dependent de marketing, iar gestul său a fost în primul rând o strategie de marketing.

Selly nu este un ONG-ist, ci un antreprenor în entertainment. Din acest motiv, nu el este primul chemat să dea lecții publice în legătură cu marile probleme ale societății românești, deși nu încetează să o facă în legătură cu Educația și, iată, cu Presa din România.

Și o face diseminând în spațiu public inepții („Ce nevoie avem de matematica?”) de-a valma cu puncte de vedere valide.

Desigur, Selly își poate da cu părerea, într-o țară în care libertatea de exprimare este garantată prin Constituție, dar nu ar trebui să fie băgat în seamă mai mult decât este cazul.

Să privim însă și partea plină a paharului. Farsa cu accidentul de mașină s-ar putea să fie un serviciu public. Dacă știm să o dezbatem într-un unghi corect. Succesul demersului său ar trebui să ne facă să realizăm încă o dată că lupta cu fenomenul fake news, parte a războiului hibrid la care este expusă și România de către puteri ostile ei, în special din Răsărit, este extrem de complicată.

Vloggerul Selly a pus la cale doar o farsă nevinovată, sau, mă rog, benignă. În cazul adevăratelor fake news nu iese nimeni după diseminarea informației să ne spună că a fost o păcăleală. Nu se întâmplă asta nici măcar de 1 Aprilie. Informația falsă rămâne în mentalul colectiv drept adevărată și produce efecte negative.

Poate că marele merit al lui Selly este că îi va face pe jurnaliști mai atenți la informațiile pe care le publică, iar pe public, la cele pe care le consumă. În special pe tineri, cei mai expuși la fenomenul fake news, din cauza lipsei de experiență în consum mediatic.

Deși mi-e teamă că publicul din România are maturitatea necesară să tragă concluziile corecte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te