Ne certăm pentru că vaccinăm, dar despre teste când aflăm?

DE Mihai Duță | Actualizat: 10.03.2021 - 22:44

Dacă intri pe Facebook, găsești o mulțime de oameni care-ți spun că ești un nebun dacă te vaccinezi. În realitate însă, lumea stă la coadă pe platformă ca la puii de Crevedia pe vremea lui nea Nicu.

SHARE

Citesc un pic uimit cum o mulțime de date, pe care Newsweek România le-a cerut de mai bine de-o lună, ba unele chiar de anul trecut, apar brusc pe piață exact când exista bănuiala că în anumite județe se fac foarte puține teste și de asta sunt cifrele atât de bune. Desigur, asta se întâmplă din cauza incapacității legendare ale Direcțiilor de Sănătate Publică.

Citește și

Centru-fantomă de vaccinare anti-COVID chiar în spatele Guvernului: programații au fost alungați

Impactul e unul major și deloc cinstit față de județe care testează pe bune și astfel ajung la incidențe mari care impun automat restricții severe. 

Bucureștiul, Clujul, Timișoara, testează masiv populația, iar cifrele sunt îngrijorătoare. Evident, aici se iau măsuri dure. Este restricționată activitatea economică prin limitarea funcționării restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, teatrelor, etc. iar Timișoara intră iar în carantină. Efectul economic și psihologic e unul dureros.

Citește și

COVID Ce spun județele care testează puțin. Subprefectul Brăilei: Atâtea persoane trebuiau testate

Pe de altă parte, sunt județe în care-s făcute trei teste pe zi, din care două-s pozitive. Per total, incidența e ok, orașul sau județul respectiv e pe verde, totul funcționează. Însă, de foarte multe ori, bolnavii nedepistați din aceste zone circulă și prin zonele roșii. Iar chestia asta afectează la nesfârșit pe toată lumea. 

Problema reală este că în aceste zone numărcul real de cazuri e foarte mare și răspândirea accelerată. Locuitorii din aceste zone vor plimba virusul în continuare. Degeaba bagi în carantină un județ, dacă cele din apropiere raportează cifre mici de infectare doar pentru că nu testează.

Citește și

Ce nu ne spune lista cu centrele de vaccinare publicată de Ministerul Sănătății

Cifrele acestea aș vrea să le văd, în primul rând, de la Ministerul Sănătății. Newsweek România le cere de anul trecut. Tot de anul trecut cerem să ni se spună de ce s-au luat anumite măsuri restrictive.

Vrem să știm, ca urmare a anchetelor epidemiologice, pe care DSP-urile sunt obligate prin lege să le facă, în ce măsură se răspândește virusul în teatre, cinematografe, mall-uri, mijloace de transport în comun și restaurante.

Asta ca să înțelegem dacă a existat o bază serioasă pentru luarea anumitor măsuri. 

De asemenea, vrem să știm cu exactitate câte teste se fac în fiecare județ și în orașele mari. Până acum nu am reușit să aflăm oficial toate aceste informații de interes public. 

E foarte bine că am aflat câte persoane s-au vaccinat până acum și din ce categorii. Numărul celor care s-ar fi vaccinat peste rând arată că fenomenul este unul deloc amplu așa cum spun chiar experții în domeniu, lucru de mirare în România.

Sunt doar vreo 4000 de persoane din peste 1.100.000 de persoane vaccinate. Printre aceste 4000 de persoane se află și rudele militarilor care au beneficiat de o prevedere specială, dar și cei care au fost vaccinați cu dozele rămase la sfârșitul zilei.

Altfel, una peste alta campania de vaccinare merge bine dacă restul de 1.096.000 persoane au primit vaccinul legal.

Discuțiile dintre Valeriu Gheorghiță și Vlad Voiculescu nu mă prea impresionează. Ba chiar mă bucură, pentru că mie mi-e mult mai temă de liniștea aia de pe vremea PSD în care te trezeai la miezul nopții cu o ordonanță care-ți băga hoții în casă. 

Dar dacă astea-s cifrele vaccinărilor, haideți să le vedem și pe cele ale testărilor, pe cele reale, pentru că în acest moment sunt la fel de importante. 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te