Matriarhat 2024

Ion Petrescu
DE Ion Petrescu | Actualizat: 28.03.2024 - 20:35

Napoleon Bonaparte credea că „Femeia frumoasă place ochiului, femeia blândă place inimii. Prima este o adevărată bijuterie, dar a doua este o comoară.“. Trăim timpul în care femeia inteligentă cucerește mințile.

SHARE

Olga Raluca Chiriac, Cristina Cileacu, Imanuela Ionescu, Laura Herța, Leonela Leca, Viorella Manolache, Carmen Gavrila, Margareta Aslan, Miruna Troncota, Simona Cojocaru, Cristina Vohn, Liliana Grosaru-Filip, Sanda Cincă, Ruxandra Iordache, Henrieta Serban, Oana-Alexandra Simion, Mihaela Nicola, Miruna Andreea Balosin, Laura Ghibu Ventimiglia, Eliza Vaș, Diana Vrabie, Laura Pricop, Fatma Yilmaz, Eugenia Bogatu, Camelia Moise, Anca Dragu, Simina Tănăsescu, Raluca Alexandra Pruna, Andrea Chis sunt autoareler surprinzătorului volum Secolul XXI sub lupa expertelor. Diplomație și Politică Externă, Securitate, Comunicare Strategică vs. Dezinformare, Feminism, Drept și Economie, publicat la Editura ISPRI

Miercuri, 27 martie 2024, la Salonul alb, de la Senatul României a avut loc lansarea acestei cărți - care ar fi putut să se numească și MATRIAHAT-2024, moderatoarea evenimentului fiind conaționala Ioana-nelia Bercean, care a adus în fața asistenței o conduită diplomatică elevată, o succesiune de confesiuni credibile generate de elaborarea cărții și determinarea de a pleda pentru pragmatica afirmare a compatrioatelor noastre, dincolo de alegerile următore, în viitorul legislativ al României.

De altfel, la acest eveniment -excelent din punctul de vedere ale relațiilor publice - a participat activ și doamna Anca Dana Paliu Dragu, economistă și om politic român. Ea a contribuit decisiv la coagularea textelor autoarelor menționate.

După cum bine se știe, ea a fost anterior ministru al Finanțelor Publice al României, precum și președinte al Senatului României în perioada 21 decembrie 2020 – 23 noiembrie 2021.

Dragu a fost prima femeie din istoria Senatului care a ocupat această funcție. În prezent este - din 22 decembrie 2023 - guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM).Semn că malurile Prutului se apropie, în mod inteligent, fără tam-tam.  

Dan Dungaciu, prezent la lansare a remintit asistenței că Unirea Basarabiei cu România a fost votată la data de 27 martie (9 aprilie) 1918 de către Sfatul Țării, (parlamentul Republicii Democratice Moldovenești) fiind azi un reper al fraternității europenilor din stânga și din dreapta Prutului.  Ulterior și-a prezentat punctul de vedere privind relevanța cărții, multe dintre autoare fiind coechipierele sale, la insititutul pe care l-a condus, respectiv Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C.Brătianu”.  

Intervențiile coautoarelor prezente în sală au fost marcate de bun simț, modestie deloc mimată, ținută intelectuală și justa înțelegere a realităților din societatea de azi, ușor marcată - este strict opinia mea -de un matriarhat subtil, obiectiv și firesc.  

S-a vorbit de o posibilă ediție a doua, un context în care am semnalat coordonatoarei cărții, Ioana Constantin Bercean, o româncă impecabilă, că lipsesc din carte autoare din mediul militar, deși avem, de pildă, foarte bune femei-piloți pe avioanele de vânătoare moderne.

A avut o intervenție meritorie și Dumitru Dorin Prunariu  singurul cosmonaut român. Acesta a dat exemple concrete privind româncele cae s-au remarcat în cadrul Agenției Spațiale Române sau Romanian Space Agency (prescurtat ROSA)  instituție publică din România cu finanțare extrabugetară, care coordonează la nivel național programele de cercetare în tehnologia spațială și activitățile legate de cercetarea spațiului începând cu anul 1991. Aceasta se află în subordinea Ministerului Educației și Cercetării, parte a Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS).

Nu am menționat luările de cuvânt marcate de prețiozități și pete de culoare evitabile, dar într-o lume complexă și timiditățile au farmecul lor.

Volumul de aproape 600 de pagini este o mărturie utilă a aprofundării demersului conștientizării necesare a opinie publice românești de a susține -inclusiv la viitoarele alegeri - candidatele inteligente, cu pregătiri de excepție, capabile să coordoneze, să conducă și să scoată la lumină arealuri profesionale cufundate acum, din nefericire, în mediocritate și dezinteres general.

Bile albe pentru Anca Dragu și Ioana Constantin Bercean (foto jos) - promotoare ale atragerii, în mod echilibrat, a femeilor, în procesele decizionale complexe, prezente și viitoare, din societatea noastră. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te