Le-am făcut plângere la Parchet. Cum identificăm jandarmii violenți

DE Ramona Ursu | Actualizat: 13.08.2018 - 21:36

Pentru că trăim o perioadă în care e clar că unele instituții ale statului, printre care Jandarmeria Română și ministerul de Interne, s-au poziționat, prin forță, împotriva poporului, e bine să știm ce putem face pentru a ne apăra dacă participăm la proteste.

SHARE

Eu am început cu o plângere penală, după violențele de vineri din Piața Victoriei. Dar mai sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știm, de exemplu cum identificăm jandarmii care folosoesc nejustificat forța împotriva noastră. 

Am mers la protestul Diasporei. Am mers la fel cum am făcut-o de zeci de ori la manifestațiile organizate după Ordonanța 13. N-am văzut până acum atâta violență în Piața Victoriei. Nici de partea protestatarilor (a infiltraților, în opinia mea), nici de partea Jandarmeriei. 

La fiecare 15-20 de minute, s-a dat, din toate direcțiile, cu gaze lacrimogene, s-au folosit tunurile cu apă, în condițiile în care zeci de mii de oameni erau pașnici. Imaginile cu oameni care ridicau mâinile, în semn că sunt inofensivi, și care erau loviți cu bastoanele de jandarmi te cutremură. La fel și cele în care niște indivizi violenți, un fel de bătăuși de profesie, care nu au fost izolați de jandarmi - fie că nu au vrut, fie din pricina incompetenței -, te lasă înmărmurit.  

Am văzut, vineri seară, bătrâni, copii, femei, oameni în toată firea, toți civilizați, care protestau pașnic și care erau secerați după ce inhalau gaze lacrimogene. Te sufocai, pur și simplu, în Piața Victoriei. Nici nu puteai fugi, te punea la pământ acel gaz. Și nici nu aveai cum să fugi printr-o mulțime de zeci de mii de oameni cărora le era rău fizic.

Acesta a fost tabloul general al unui protest la care Jandarmeria lui Carmen Dan ne-a adus aminte de tătuca Iliescu și de bastoanele cu care aghiotanții lui le-au spart capul „golanilor” din Piața Universității. E mult de atunci și totuși apucăturile PSD, acest partid criminal care duce mai departe moștenria odiosului regim comunist, sunt la fel. Noi, însă, nu trebuie să mai avem soarta acelor „golani” cărora nu li s-a făcut dreptate nici acum. Și am convingerea că nu vor trece zeci de ani până când procurorii vor cerceta felul în care jandarmii au acționat la protestul Diasporei, să-i identifice pe acei bătăuși izolați care, teoretic, protestau, iar toți ăștia să răspundă penal, cu funcții, cu pușcărie, cu tot ce prespune violența lor. 

Pentru că am fost martor la evenimentele de vineri din Piața Victoriei, pentru că eu nu pot trece peste faptul că, acolo, oamenii legii, cei care ar fi trebuit să ne protejeze, ne-au pus viețile în pericol, doar pentru că așa le-au venit ordinele de la partidul-unic, am decis să fac plângere la Parchetul General. 

Și am făcut, sâmbătă, această sesizare, care va ajunge la Parchetul Militar (procurorii au anunțat deja că s-au autosesizat și cercetează modul de acțiune al Jandarmeriei), povestind tot ce am văzut, vineri, că s-a petrecut în jurul meu la protest. De ce e bine să facem cât mai mulți acest lucru? Simplu. Pentru că doar așa putem scăpa de acest sistem mafiot care conduce România. 

Doar așa putem pune presiune pe instituțiile publice, dacă suntem mulți și dacă facem plângeri oficiale. Pentru că doar așa putem schimba lucrurile în țara asta. Dacă doar ne plângem pe Facebook, nu ne ajută deloc. Sau aproape deloc. Procedura e următoarea: dacă ai fost agresat de jandarmi, îți poți scoate certificat medico-legal și faci plângere la Parchetul General, se direcționează de aici spre Parchetul Militar (poți sesiza și direct procurorii militari, e același lucru). Sesizarea sau plângerea penală se poate face direct la Parchet, dar se poate trimite și pe e-mail (lăsându-vă datele de identificare/contact), urmând a fi înregistrată. Adresa este [email protected] (http://www.mpublic.ro/ro/content/contact). 

Chiar dacă nu am fost bătuți în Piața Victoriei (sau la alte proteste la care se poate întâmpla același lucru) și ne-am ales „doar” cu niște gaze lacrimogene între ochi sau am constatat abuzuri ale forțelor de ordine, sesizarea procurorilor este la fel de importantă. Nu mai spun motivele, sunt aceleași pe care le-am scris mai sus. 

Am încercat să aflu și cum identificăm jandarmii violenți (n-au legitimații la vedere), pentru că aceștia au caschetele pe cap, iar uneori nu le poți vedea fețele deloc. În lipsa unui răspuns de la Jandarmerie, mi-a explicat, neoficial, un prieten jandarm, a cărui identitate o voi proteja. Astfel, pe căștile jandarmilor (nu pe toate, dar pe majoritatea este asta), în partea din spate, scrie unitatea din care fac parte. De exemplu, DGJMB (Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București).

Urmează patru cifre. Prima reprezintă batalionul, a doua – detașamentul, a treia – grupa, a patra este poziția luptătorului în grupa respectivă. În baza acestui număr, jandarmul poate fi identificat personal. Așadar, dacă avem incidente cu jandarmii și putem să-i fotografiem, filmăm, s-ar putea să ne ajute această informație, dacă pe caschetele lor zărim aceste detalii. În cazul în care, de exemplu, există o fotografie sau o înregistrare video pe care se vede ce scrie pe casca jandarmului, se poate solicita Inspectoratului General al Jandarmeriei Române să fie cercetat sau putem sesiza direct Parchetul Militar. 

În rest, cred că violența noastră nu ne va ajuta să scăpăm de violența lor. De violența acestui regim care nu mai e doar unul toxic, ci deja criminal. Dar inteligența noastră și a pune presiune pe ei, a face absolut tot ce putem și ce este legal, am convingerea că sunt soluția pentru a scăpa de acești nemernici care au pus stăpânire pe instituțiile statului român. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te