Rezultatul a fost deturnarea a 1,1 miliarde lei (doar în primul trimestru al anului 2018) care, în loc să intre în conturile de pensii private, s-au dus la bugetul controlat de Dragnea. Am uitat prea ușor cum a mințit Olguța Vasilescu, care a spus: „Contribuțiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta (2017, n.r.) sunt șapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot șapte miliarde”.
Două sunt cauzele uriașului deficit din bugetul de stat. Prima: pensiile speciale, un cancer care se extinde și de care opoziția nu are curaj să se atingă. Doar în 2018, plățile de la buget pentru pensiile militarilor, polițiștilor, parlamentarilor și nenumărator alte caste favorizate ajung la 8,3 miliarde de lei.
A doua problemă: Dragnea a ieșit la shopping de echipamente militare. Liderul PSD a descoperit că achizițiile netransparente, ascunse în spatele „interesului național”, sunt foarte rentabile, atât din punct de vedere al comisioanelor care se duc în buzunarele unor interpuși, cât și al influenței externe. Dragnea speră ca, prin aceste achiziții, să fie băgat în seamă de către cancelariile occidentale și să fie primit la Casa Albă.
Memoria instituțională nu prea pare să funcționeze in PSD: Adrian Năstase a fost cel care a gestionat dezastruosul contract cu Bechtel, a fost primit de către George Bush la Casa Albă, dar asta nu l-a salvat de pușcărie. Opoziția nu îndrăznește să chestioneze utilitatea echipamentelor cumpărate de ministerul Apărării, deși există indicii că multe sunt inutile – sau, cel puțin, nu sunt o prioritate – și de proastă calitate. Deși execuția bugetară pe care o face publică ministerul de Finanțe nu precizează clar care au fost investițiile în apărare, probabil că doar în primele trei luni ale acestui an s-au plătit 2-3 miliarde de lei pentru echipamente militare.
Ce face acum Dragnea, probabil la sfatul consultanților săi israelieni, este să lanseze baloane de încercare și să lase opoziția să se inflameze. După nenumărate alarme false, cu un public sătul să se mobilizeze degeaba, va da lovitura la Pilonul II.
Exact aceasta a fost și strategia după eșecul OUG 13/2017: pas cu pas. Suntem în situația în care am uitat deja că peste 5.000 de infractori – inclusiv criminali și violatori – au fost eliberați. Am uitat că s-a dezincriminat conflictul de interese.
Mai este o problemă: electoratul lui Dragnea nu are absolut nici o ințelegere pentru Pilonul II. Nu are încredere în administratorii privați și înghite fără ezitare poveștile despre „randamentul mai bun al pensiilor de stat”.
Cei care pricep cum funcționează sistemul de pensii administrate privat și sunt îngrijorați de atacul lui Dragnea la Pilonul II, puțin probabil să voteze cu PSD.
Deci, într-o formă sau alta, vor ataca Pilonul II. Puțin probabil să-l desființeze, dar vor reduce din nou contribuțiile. Statul pesedist are deja probleme serioase să plătească salariile bugetarilor, așa că are nevoie disperată să dea un tun, să devalizeze ceva, pentru a evita o situație de tip Venezuela.