Despre responsabilitatea (morală) a AUR, proteste și manipulare

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 30.03.2021 - 20:00

„Afară, afară, cu ungurii din ţară”, „Nu vrem carantină, nu vrem să faci Auschwitz din Timișoara”, „Asasinii!” (despre medici). Și asta s-a strigat aseară, la protestul AUR anti-măști și anti-restricții.

SHARE

În weekend, actrița Maia Morgenstern a primit un email obscen în care era amenințată cu moartea, pentru că e evreică. Acum câteva săptămâni, senatorul AUR Sorin Lavric i-a elogiat în Parlament pe legionarul Valeriu Gafencu și pe Mircea Vulcănescu.  

Dacă și în Parlament e voie, atunci, de ce ar fi greșit ca tezele legionare să înceapă din nou să fie vânturate prin spațiul public, de orișicine? Iar dacă procurorii au susținut, într-o ordonanță de clasare, că „afară cu ungurii din țară” este doar „o presupusă lozincă antimaghiară” care nu se încadrează la infracțiunea de incitare la ură și discriminare, de ce ar fi greșit să continue să o urle diverși în spațiul public?

Un comunicat semnat de George Simion, unul dintre președinții AUR, condamnă „atacul degradant, antisemit și suburban la adresa doamnei Maia Morgenstern”, dar nu suflă o vorbă despre responsabilitatea morală pe care a avut-o AUR, când a început să promoveze memoria unor legionari în Parlament.  

Nici Claudiu Târziu, celălalt cap al AUR, nu a suflat vreun cuvânt despre declarațiile colegului său din plenul Senatului și chiar despre admirația sa sau a altor colegi de partid pentru legionari și Antonescu, apărându-se de acuzația că AUR este antisemit și extremist cu teze promovate de Ion Cristoiu și ActiveNews: „România este victima unei operaţiuni de compromitere speciale (...) care vrea să transforme statul român într-un stat xenofob, rasist şi antisemit. O operaţiune care în acest sens a luat ca primă ţintă Partidul AUR. AUR este acuzat, de la cel mai înalt nivel, că este un partid neo-fascist, antisemit (...). Nici un document programatic al nostru nu arată că am fi astfel”.

Aseară nu a fost doar un protest al unor oameni nemulțumiți și sătui de restricții și de greutăți. Nicidecum. Lozincile xenofobe, cu mostre de trivializare a Holocaustului, creionează un profil al celor care au reacționat la îndemnul AUR să vină la proteste, al celor care se regăsesc în mesajele AUR.

N-am văzut, până la această oră, vreo delimitare a Alianței pentru Unirea Românilor de mesajele care trivializează Holocaustul, aruncate la Timișoara, de lozinca xenofobă de la Pitești, de aceia care, fără să aibă proprietatea termenilor (sper), îi fac pe medicii de la Bacău „asasini”.

Până astăzi, 946.647 de oameni au fost confirmați cu coronavirus. Aproape un milion de oameni. Iar 23.409 de oameni care aveau boala au murit. La terapie intensivă, sunt tot mai puține locuri: azi, 1.405 oameni erau îngrijiți în secțiile ATI. Asta, pentru cei care au încă impresia că e o răceală banală, care se tratează acasă, după ureche, cu ivermectină și sfaturi online de la Flavia Groșan.

Și cui folosește, până la urmă, această reprezentație grotescă? AUR-ului, evident. Dar și PSD-ului, care își albește imaginea, încet-încet, lăsând Alianța pentru Unirea Românilor să urle cel mai tare despre „dictatura sanitară” și domnia „botniței”.

Cu siguranță toată lumea a obosit. Cu siguranță autoritățile comunică deficitar. Sunt oameni care nu mai au locuri de muncă. Școlile sunt mai mult închise decât deschise. Dar „jos pandemia” și „ardeți botnițele” nu reprezintă nicidecum vreo soluție. Arată doar ce înseamnă o manipulare ca la carte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te