De ce plătiți pentru articolele premium. Pentru că vă respectăm

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 11.03.2019 - 16:05

Încă de la apariția Newsweek Romania, am decis ca o parte dintre articolele noastre să poată fi citite doar contra cost.

SHARE

Am luat această decizie riscantă - au mai încercat și alte publicații, dar fără prea mare succes - pentru că vrem să îi convingem și pe cititori români că deși s-au obișnuit să le primească gratuit, informațiile costă totuși.

Cineva plătește pentru producerea lor. Dacă nu plătești tu, cel direct interesat să primească un produs de calitate, va plăti altcineva. Și am văzut ce dezastru a ieșit când banii au venit de la moguli sau de la politicieni penali.

Cel mai bine pentru dumneavoastră și pentru noi e ca informația să fie plătită transparent, chiar de public, pentru că doar așa publicul are certitudinea că nu este manipulat.
Când tu plătești ai un control direct asupra muncii mele, pentru că voi fi interesat să îți ofer marfă de calitate, să nu te pierd de client.

Lucrurile au mers mai bine decât mă așteptam, o spun deschis, pentru că eram sceptic chiar și eu. Mulți cititori au înțeles să susțină Newsweek Romania cumpărând abonamente la revistă.

De altfel, cel mai ieftin e doar 18 lei pe lună și ai acces la toate articolele premium de pe site-ul nostru, inclusiv din arhivă.

În ultima vreme, însă, apar tot mai multe persoane care ne ceartă că cerem bani pentru lecturarea articolelor.

Iar răspunsul meu e simplu: câți dintre dumneavoastră își vând munca gratis? Când ați fost ultima dată la un croitor și ați primit un costum pe gratis? Când a oferit ultima dată un contabil consultanță unei societăți comerciale pe gratis? Când a intrat un judecător într-un proces fără salariu? 
Întrebarea e valabilă pentru toate breslele.

Ne înțelegem menirea publică și nici nu suntem absurzi: circa 80% din articolele de pe site-ul Newsweek Romania sunt pe gratis.

Dar se pare că pentru unii asta nu e de ajuns. Nu vor să plătească nici măcar infima sumă de 18 lei pe lună, dar apoi strigă pe toți pereții că presa românească e slabă și nu îi reprezintă.

Cam ca cu „pișatul pe vot” și lamentarea apoi că politicienii sunt slabi.

______________________

Mai multe detalii despre abonamentele noastre găsiți aici - newsweek.ro/abonamente

______________________

 

Comentarii


© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.