Da, se poate

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 28.09.2018 - 18:23

Și totuși se întâmplă ceva bun în țara asta, un bun care se simte tot mai puternic, tot mai consistent. Micul scandal Holograf confirmă încă o dată că cel puțin o parte din multele Românii în care coexistăm merge în direcția corectă.

SHARE

Cine și-ar fi imaginat cu cinsprezece sau chiar cu zece ani  în urmă că presiunea publică va determina o trupă de muzică abonată la bani publici să cedeze sub aparenta rușine și să renunțe la onorariul primit pentru participarea la o șușă din fonduri publice, de la Primăria Sectorului 5? 

Cine și-ar fi imaginat acum cinci sau chiar trei ani că alte două formații muzicale, Trooper și Șuie Paparude, se vor retrage dintr-un concert plătit de asemenea din fonduri publice, de către Primăria Capitalei, de teama unui potențial scandal și de teama unei potențiale faceri de râs în fața unei comunități care-și înțelege tot mai bine forța?

Vă răspund tot eu: aproape nimeni. 

După ce l-a ridicat în slăvi, contra 11.000 de euro, pe primarul Sectorului 5, un sector în care cade plafonul școlilor și unde se află cele mai mari comunități de săraci din București, Dan Bitman a reacționat cu agresivitate la reacția de indignare a societății civile. 

Neînțelegând, asemeni politicienilor cărora le e bufon muzical și lăudător contra cost, că România evoluează – greu, dar evoluează – îndrăgitul cântăreț, ca să folosesc o sintagmă din anii ‘80-‘90 în care a rămas Bitman, a atacat, a înjurat și a jignit pe toți cei care i-au atras atenția că girarea unei paranghelii cu parandărăt este un fapt nedemn chiar și pentru un rocker comercial.  

Dar presiunea publică a fost atât de puternică încât până la urmă societatea civilă a învins. Încă o dată a învins, dacă judecăm și după alte momente când prin proteste civilizate și prin campanii inteligente duse pe
Facebook – despre care am mai amintit în Newsweek România - au făcut pe mulți să dea înapoi sau măcar le-a zădărnicit planurile, vezi chiar cazul dictatorului de carton Dragnea. 

E admirabilă și reacția celor două minunate fete de la Asociația Dăruiește Viața, care au refuzat donația ipocrită a trupei Holograf, care a vrut să își spele cu 11.000 de euro rușinea echivalentă în onorariul primit de la Primăria Sectorului 5. 

Răspunsul dat de Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu e cel corect: „Am comunicat reprezentantului trupei Holograf că acești 11.000 de euro, pe care dorește să-i doneze, ar trebui să se întoarcă în sectorul 5, acolo de unde au fost luați, sector în care, de altfel, activează mai multe ONG uri care se ocupă de copiii defavorizați“.

E foarte bine că cei de la Holograf au înțeles, până la urmă, că nu mai este chiar totul permis prin acest spațiu geografic, dar nici căința nu se cumpără cu ușurință, trebuie să fie simțită și asimilată în mod real. 

Da, e bine ce se întâmplă, o spun cu tot optimismul unui cetățean pe care ultimii doi ani l-au umplut de pesimism.
Da, se poate.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te