Cum va arăta scena politică după alegeri. De ce PSD e fericit să scape de jumătate din parlamentari

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.12.2020 - 14:38

Scrutinul de pe 6 decembrie a fost așteptat cu nerăbdare de toate prtidele politice, chiar dacă PSD și, pe alocuri USRPLUS, au mimat, în contextul pandemiei de COVID, îngrijorarea și au cerut ca alegerile să se amâne pentru la primăvară.

SHARE

În realitate, partidele își doresc o resetare a scenei politice. Dacă nu se întâmplă ceva ieșit din comun (greu de spus ce), dacă populația nu intră, duminică, într-un fel de transă, repetând ce s-a întâmplat în turul doi al alegerile prezidențiale din 2014 când a participat masiv la vot, atunci PNL ar trebui să câștige cu 2-3 procente în fața PSD. Iar USRPLUS va ajunge undeva la 17-20%.

În ultima săptămână cotele partidelor la casele de pariuri au scăzut pentru PNL ajungând, azi, la 1,25. Ceea ce indică o victorie aproape sigură. Semn că specialiștii în pariuri nu cred că PSD s-a apropiat de liberali așa cum pretind unele sondaje de opinie.

Tot casele de pariuri susțin că Pro România, PMP și UDMR intră în Parlament, iar AUR nu. Dacă credeți altceva, puneți bani la pariuri și vă îmbogățiți. Jocurile se fac până duminică la ora 7.00.

Motivele pentru care toate partidele așteaptă alegerile:

PNL. Liberalii cred că vor câștiga și au 4 din cinci șanse să o facă potrivit acelorași specialiști ai caselor de pariuri. Și într-o variantă de loc 2, au asigurată funcția de premier, toate sondajele și casele de pariuri punând între ei și USR minim 8%. PSD nu are unde să găsească aliați pentru a ajunge să conducă o coaliție cu 50% plus unu de voturi în Parlament. 

PSD. Noua conducere a PSD va pierde aproape jumătate din locurile din Parlament. Care, însă, sunt ocupate cu personaje toxice precum: Pleșoianu, Șerban Nicolae, Iordache, Carmen Dan, Liviu Pop ori Rădulescu Mitralieră. Acestora li se alătură zeci de alți parlamentari PSD care urăsc noua conducere a partidului. Iar Ciolacu știe asta și vrea să scape de ei cât mai curând.

USRPLUS. Partidul își va dubla procentele obținute în 2016 și ăsta e cel mai important aspect. Barna va ieși, în seara alegerilor, și se va lăuda cu acest lucru. Trecând peste declarațiile scăpate de sub control ale unor lideri, USRPLUS vrea la guvernare pentru că, în eșalonul doi sau trei, există și la ei guri de hrănit.

Pro România. În acest moment, partidul este lipsit de identitate. A furat de la PSD parlamentari, apoi i-a pierdut, l-a cooptat pe Tăriceanu. E un partid-corcitură. Alegerile îl vor legitima. Există un pericol scăzut al unui scor de sub peste 5%.

PMP. Partidul lui Băsescu nu mai vrea să aștepte, încurajat de rezultatele bune de la alegerile locale (locul 4). Dacă nu acum e cel mai bun moment să intre în Parlament, atunci de ce ar fi la primăvară?

 

 

      

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te