De fapt, virusul ocupă exact spațiile libere pe care noi i le lăsăm, precum gândacii de bucătărie. Care nu sunt mai inteligenți decât noi, doar că se dovedesc atât de greu de învins...
Virusul speculează. Speculează prostia, care n-are neapărat de-a face cu nivelul de educație – există antivaxeri și conspiraționiști cu diplomă master.
Teoriile conspirației pot fi atractive pentru că le dau adepților senzația că sunt deosebiți de ceilalți, că au trecut deja printr-un proces de inițiere, că văd lucrurile mai clar decât ”turma”. Că teoriile sunt expuse la crâșma din sat sau în biroul cu aer condiționat al unei multinaționale, tot aia e.
Vine apoi confortul mental pe care ți-l dau teoriile care explică totul prin acțiunile coordonate ale ”ocultei”. Nu, lumea nu este un loc haotic, plin de întâmplări neprevăzute.
De fapt, totul este bine stabilit dinainte, există oameni care știu și controlează totul. Ceea ce înseamnă că nimic în lumea asta nu depinde de acțiunile tale ca individ, în cadrul comunității – totul e de fapt prestabilit, de la rezultatele alegerilor la momentul în care se declanșează un război sau o pandemie. Și atunci, pentru ce să te mai agiți?
Virusul, așadar, este creat și controlat – pentru a pune în genunchi economia chineză sau pentru a-i ucide pe bătrâni, care au devenit prea mulți. Sau cifrele sunt mult exagerate pentru a atrage bani europeni , care apoi urmează a fi furați de către politicieni și autorirăți.
Sau pur și simplu, virusul nu există , totul e o conspirație la nivel global menită a facilita controlul asupra populației prin portul măștilor ( un experiment pentru capacittea de supunere) și ciparea populației prin termoscanare.
În acest caz, a purta mască și a respecta celelalte reguli de distanțare este inutil, din moment ce virusul nu există. Iar virusul, mai inteligent sau nu decât noi, speculează asta...
O altă fațetă a prostiei este obsesia pentru propria bulă de confort. Mie nu mi se poate întâmpla, eu trebuie să-mi duc viața la fel ca înainte. Tot ceea ce se vorbește în spațiul public nu e despre mine, pe mine nu mă atinge – eu nu particip la viața comunității, nu am păreri, nu merg la vot, eu îmi văd de viața mea și n-am chef să mi-o schimb din cauza unui virus pe care nu l-a văzut nimeni.
Fie că locuiești într-un complex rezidențial luxos sau într-o zonă marginalizată, mentalitatea poate fi aceeași.
Toate acestea au și o dimensiune politică, pe care virusul iarăși o speculează fără milă.
Politicienii au fost mereu tentați să se folosească de folclorul urban, de prejudecăți și stereotipuri decât să lupte împotriva acestora. De ce să-i convingi că n-au dreptate când poți să-i mângâi pe cap? În definitiv, ai nevoie doar de votul lor.
Astfel, măsurile de control sanitar devin elemente ale statului polițienesc, în timp ce respectarea regulilor sanitare și purtarea măștilor capătă rolul unui un marker politic. Nu le respecți? Ești cu noi! Le respecți, ești cu ceilalți, care te-au spălat pe creier!
Este mesajul pe care, de altfel, l-au transmis și deputații Solomon și Stativă , în scandalul de la șaormerie: noi suntem șmecherii, nu fraierii.
Noi suntem adevărații, nu falșii. Lăsăm la o parte atitudinea față de un simplu angajat ținut să respecte anumite reguli, pe care nu el le-a făcut – o atitudine deloc social-democrată, la adresa unui om care câștigă o pâine cinstită. Să nu mai vorbim de naționalismul de șanț, și el deloc social-democrat ( dar asta este o altă problemă, asupra căreia putem discuta separat).
Devastatoare pentru siguranța publică sunt însă erorile comise chiar de către reprezentanții taberei celeilalte, care le cere oamenilor să respecte măsurile: mica petrecere din biroul premierului Orban, petrecerea de mai mari proporții organizată de europarlamentarul Rareș Bogdan sau reuniunea PNL Iași prezidată de ministrul Costel Alexe.
Imaginile au fost intens distribuite pe rețelele sociale și au dat apă la moară conspiraționiștilor. Dacă tocmai cei care ne spun să respectăm regulile sunt cei care le încalcă, atunci înseamnă că fie virusul nu există și totul e o făcătură, fie nu e nici pe departe așa de periculos precum se spune – o simplă răceală. Ei știu ceva ceea ce nouă nu ne spun...
La toate acestea se adaugă spațiile libere pe care proasta guvernare le lasă virusului – lipsa de proceduri în spitale și instituții publice, situația sistemului medical, cu materiale și substanțe de proastă calitate – să nbe emintim doar de scandalul biocidelor de după nenorocirea de la Colectiv. Dacă în spitalele românești luai până acum bacterii, acum a venit și coronavirusul și va fi la fel de greu de scos de acolo.
Nu, coronavirusul nu este mai inteligent decât noi, doar că noi nu suntem atât de inteligenți încât să-i limităm terenul de acțiune.
___________________
Ovidiu Nahoi, jurnalist, redactor șef al Radio France Internationale România