În acest sens trebuie perceput și anunțul că opt brigăzi ale „Gărzii Ofensive” sunt complet formate și vor intra sub comanda Statului Major al Armatei Ucrainene, după ce vor primi o misiune de luptă, după cum a precizat ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klymenko. În traducere liberă ar fi vorba, aproximativ, de efectivele similare a patru divizii gata de luptă. Cu mențiunea că și alte unități suplimentare urmează a fi formate. Destinația brigăzilor menționate este să sprijine acțiunile ofensive ale Forțelor de Apărare Ucrainene.
De partea cealaltă a frontului, trupele rusești destinate așa numitei operațiuni militare speciale se confruntă cu un deficit de muniție, confirmat indirect, de recenta demitere a adjunctului ministrului rus al apărării, Mihail Mizintsev, care a fost responsabil pentru proviziile materiale și tehnice ale armatei timp de opt luni. Deși Moscova continuă să sporească exigențele, pentru industria rusă de apărare, aceasta nu face față cerințelor venite de la forțele aflate în linia întâi, a confruntării armate din sudul și estul Ucrainei.
Citește și: Rusia a pierdut 100.000 de soldați, în patru luni, în bătălia de la Bahmut, spun Statele Unite
Conform lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, peste 20.000 de soldați ruși au murit și alți 80.000 au fost răniți în cinci luni de lupte în estul Ucrainei, în special în Bakhmut. Este vorba de pierderile trupelor ruse de la începutul lunii decembrie, până acum.
Cu toate acestea, Rusia nu a reușit să pună mâna pe niciun teritoriu cu adevărat semnificativ strategic, a mai afirmat oficialul american. Dar, circa 50% dintre cei uciși au fost soldați recrutați de compania militară privată Wagner, care și-a recrutat o mare parte din combatanți apelând la condamnații aflați în închisorile din Rusia. Diminuarea stocurilor militare și a moralului trupelor proprii par să marcheze capacitatea de luptă a forței expediționare ruse în Ucraina.
Lecția lui Kevin McCarthy
Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Kevin McCarthy, a răspuns luni unui jurnalist rus, care a dorit să știe opinia sa, cu privire la ajutorul militar al SUA pentru Ucraina. Demersul reporterului menționat confirmă speranța Kremlinului că în eventualitatea în care, la viitoarele alegeri prezidențiale de peste Ocean va câștiga reprezentantul republicanilor, atunci va fi reevaluat ajutorul complex dat acum Ucrainei, de actualul președinte Joe Biden.
Jurnalistul rus a afirmat, mai degrabă imprudent: „Știm că nu susțineți actuala aprovizionare nelimitată și necontrolată de arme și ajutor pentru Ucraina. Deci, puteți comenta, este posibil ca, în viitorul apropiat, politica SUA privind trimiterea de armament în Ucraina să se schimbe?”
Confruntare dură în Ucraina? Da. Pace în viitor? Ba...
Calm, sigur pe el, Kevin McCarthy a răspuns fără să clipească: „Ați spus că nu sprijin ajutorul pentru Ucraina? Nu. Am votat pentru ajutor pentru Ucraina. Susțin ajutorul pentru Ucraina. Nu sprijin ceea ce țara dumneavoastră a făcut Ucrainei. Nici eu nu sprijin uciderea copiilor. Și cred că, dintr-un punct de vedere, ar trebui să vă retrageți și nu cred că este corect și vom continua să sprijinim pentru că restul lumii vede totul așa cum este.”
În esență, consensul menținut între democrați și republicani, în privința sprijinirii în continuare a Ucrainei, se reflectă și în faptul că SUA au oferit Ucrainei asistență de securitate de peste 35 de miliarde de dolari, de la invazia ordonată de Kremlin, pe 24 februarie 2022.
Viziunea generalului Christopher Cavoli
Forțele militare ale Ucrainei au toate echipamentele, armele și munițiile de care au nevoie pentru a lansa mult așteptata ofensivă de primăvară, a afirmat Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul american Christopher Gerard Cavoli.
Un enunț generos, cu două precizări necesare. Nu toate tancurile promise de aliați au sosit în Ucraina. Nu se pune încă problema livrării de avioane de luptă de tipul The General Dynamics F-16 Fighting Falcon.
Dar, conform estimării generalului Cavoli, peste 98% dintre vehiculele de luptă sunt deja ajunse la armata ucraineană, în condițiile în care tancurile occidentale, inclusiv Challenger-uri britanice și Leopard-uri germane, au afluit în Ucraina începând din luna aprilie.
Mai mult, săptămâna trecută, Statele Unite au anunțat un nou ajutor militar pentru Kiev, de 325 de milioane de dolari, care include asigurarea mai multor obuze de artilerie, un plus de rachete, rachete ghidate antitanc și alte arme antiblindate.
Totuși, prin recenta scurgere de documente secrete, în presa americană, practic Washingtonul a avertizat Kievul să nu se grăbească cu trecerea la atacarea pozițiilor defensive ruse, atâta timp cât nu toate efectivele necesare și nu toată tehnica de luptă dezirabilă se află în dispozitivul celor meniți să treacă la ofensivă.
Într-un război, una este îmbărbătarea celor care ar trebui nu doar să aibă dreptatea de partea lor, ci și victoria care să o consfințească și alta este realitatea din teren, acest lucru fiind remarcat și de generalul Cavoli: „O mare parte din armata rusă nu a fost afectată negativ de acest conflict”. De pildă flota de submarine militare ruse, a căror patrulări, în Oceanul Atlantic, sunt tot mai dinamice.
Repere orientative
1. Repetarea declarațiilor publice că trupele ucrainene ar urma să atace dispozitivul militar rusesc din sudul oblasturilor Zaporojie și Herson nu exclude o posibilă surpriză în zona Lugansk, deși, acolo, apărarea trupelor de ocupație este bine consolidată.
2. Concentrarea forțelor de invazie ruse pe apărarea teritoriilor samavolnic ocupate în sudul entității statale ucrainene se focalizează pe trei aliniamente succesive, cel din linia întâi fiind în vizorul aruncătoarelor de grenade portabile, cel secund fiind anihilabil cu lovituri de artilerie și ultimul fiind în raza loviturilor aeriene efectuate de la distanță.
3. Apărarea a 13%, din cât mai controlează, cu devotament și profesionalism, trupele ucrainene în localitatea Bakhmut, a devenit o chestiune de orgoliu național, precum observa și generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, care a vizitat luptătorii care mențin acolo apărarea.
4. Interogația actuală la Kremlin - descifrabilă în ieșirile relativ nervoase ale unor oficiali moscoviți - nu este dacă sau când vor ataca trupele ucrainene, pentru a elibera teritoriul național, ci doar cât vor pătrunde blindatele Ucrainei, în dispozitivul defensiv al forței de invazie a Federației Ruse.
5. Pe termen mediu, dincolo de unele explozii generate de dronele Kievului în peninsula Crimeea, nu există pericolul unei contraofensive majore ucrainene vizând ajungerea la Sevastopol. Totul depinde de defensiva rusă, din sudul oblastului Herson.
6. Sigur că Putin a sărbătorit recuperarea „pământului sfânt” pentru Moscova, Crimeea – o regiune de „importanță sacră pentru Rusia, precum Muntele Templului din Ierusalim, pentru adepții islamului și iudaismului”, așa cum a declarat el în anul 2014. Dar recursul ipotetic la arma nucleară tactică ar fi și o recunoaștere indirectă că acolo unde ar fi folosită, trupele ruse nu se vor mai întoarce, pentru o vreme.
7. În varianta unei înaintări a trupelor ucrainene, peste linia actuală a Frontului de Est, funcție de adâncimea pătrunderii vom vedea dacă se va devansa data începerii dezirabilelor negocieri de pace.
Citește și: Rusia trimite unități de elită la Bahmut din cauza pierderilor grele ale mercenarilor Wagner
8. Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zaluzhny, a avut o convorbire telefonică cu președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore al SUA, generalul Mark Milley, în care l-a informat că situația de pe Frontul de Est rămâne dificilă, dar gestionabilă. Cele mai aprige lupte continuă în Bakhmut, Avdiyivka și Maryinka, unde inamicul continuă să-și concentreze eforturile asupra operațiunilor ofensive. Generalul ucrainean a remarcat necesitatea consolidării sistemului de apărare aeriană. Interlocutorul american a dorit o evaluare succintă a personalului Forțelor Armate ale Ucrainei și a necesarului de arme, echipamente militare și muniții.
După lentoarea cu care se mișcă diplomația chineză, în privința medierii între Kiev și Moscova, dar și după anunțul misterios al Papei Francisc, privind unele negocieri confidențiale menite a determina revenirea diplomaților ucraineni și ruși la masa negocierilor, mai degrabă vom asista la o lungă vară fierbinte, deloc favorabilă reinstituirii păcii, în spațiul ex-sovietic ucrainean, încă râvnit de liderul de la Kremlin.