Pentru cei mai mulți dintre bravii cetățeni care se informează din goana swipe-ului de Facebook, Biserica Ortodoxă Română este acea structură retrogradă care ne cere tuturor să ne înghesuim în biserici și să bem sângele lui Iisus cu aceeași linguriță. Practic, BOR vrea să ne omoare, dacă e să-i asculți pe cei care vorbesc/scriu mult mai mult decât citesc.
Tuturor acestora, însă, le recomand un document extraordinar făcut public pe 14 mai, ultima zi a stării de urgență, asumat de către Patriarhia Română și publicat de basilica.ro.
Documentul se intitulează „Îndrumări bisericești pentru starea de alertă" și are câteva zeci de articole. Le redau aici doar pe primele:
„I. Accesul credincioşilor în lăcașurile de cult
1. Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.
2. Se recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate şi persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice. Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după slujbele liturgice săvârșite în aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi şi împărtăși cu Sfintele Taine, în lăcașul de cult, după un orar stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh.
3. Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.
4. De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree)."
Toate celelalte sunt în aceeași notă și denotă o responsabilitate socială cât se poate de modernă a Bisericii Ortodoxe Române.
Inclusiv mult dezbătuta împărtășanie cu lingurița de unică folosință este pomenită. Un subiect netranșat încă de BOR și care pare, într-adevăr, ceva mai complicat decât distanțarea socială în biserici, dar pe care Sinodul este dispus să-l analizeze:
"24. Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi de asemenea curăţite.
25. Pentru Biserica Ortodoxă Universală, nu există obiecte sacre (sfinţite) de unică folosinţă, ci de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă), obiecte care se curăţă înainte de folosire şi după folosirea acestora. În practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox.
26. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorității membrilor Sfântului Sinod, consultați în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe."
Comparați ce tocmai ați citit cu delirul anti-vaccinist al Mitropoliei de la Chișinău și veți înțelege în ce constau diferențele.