Articolul de mai jos nu se bazează pe surse politice anonime, ci pe logica după care ar trebui aleasă o persoană pentru a conduce Ministerul Educației în condițiile unei pandemii care a obligat elevii să învețe la distanță.
În încercarea de a găsi candidați eligibili pentru a conduce ministerul Educației am ținut cont de trei lucruri:
A. Cine a administrat școala în timpul pandemiei.
B. Cine a făcut parte din Comisiile de învățământ de la Senat și Camera Deputaților. Persoane care s-au lovit, în mod direct, de problemele ridicate de școala în pandemie.
C. Autorii programelor de guvernare în domeniul educației.
Variante liberale
1. Monica Anisie. Pare să aibă cele mai mare șanse de a continua în fruntea ministerului Educației. Nu există nicio analiză care să arate că închiderea școlilor și sincopele din organizarea școlii online au tras PNL în jos în alegeri. Șansele Monicăi Anisie de a continua sunt legate de faptul că nimeni nu pare să vrea să administreze acest domeniu complicat.
2. Sorin Câmpeanu a fost președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților. Cel mai probabil ar accepta o asemenea poziție. Marele minus: a fost ministru al Educației din partea PSD în guvernul Ponta. Mandatul său de ministru a fost plin de decizii controversate. El a acceptat ordonanța care amnistia plagiatorii, permițându-le doctorilor să renunțe la titlu. Beneficiar direct – Ponta.
3. Secretarii de stat care au avut de administrat învățământul preuniversitar. Ei ar fi soluția de avarie. Avantajul lor: știu care sunt problemele școlii online. Actualul secretar pentru învățământul preuniversitar este Sorin Ion, fost inspector șef al Inspectoratului Dâmbovița. Anterior, funcția a aparținut, din ianuarie 2020 Luminiței Barcari, fost Inspector General Ialomița. Ea a fost aleasă deputat.
4. Marilen Gabriel Pirtea, ales deputat de Timiș. Are șanse mici să fie nominalizat. Marile probleme nu sunt în învățământul universitar. Pirtea a condus Universitatea de Vest din Timișoara. Pirtea a fost acuzat de plagiat.
Variantele USR
USR a avut mai puțini parlamentari între 2016 – 2020. În Comisia Pentru Învățământ de la Camera Deputaților a fost doar deputata Iurişniţi Cristina-Ionela. Care nu a mai prins un nou mandat. În Comisia de Învățământ de la Senat au activat Mihai Goțiu și Vlad Alexandrescu. Niciunul nu a fost ales pentru un nou mandat.
Dacă ministerul Educației va reveni la USRPLUS, noul ministru va avea experiență zero în lupta cu pandemia. Un handicap, desigur, dar nu insurmontabil.
Capitolul educație din Programul de guvernare a fost conceput de trei persoane. Detalii AICI. Este vorba de:
1. Silvia Dinică este membru al USR. Are un Doctorat în Matematică, Colorado State University, SUA. Detalii AICI.
2. Corina Atanasiu este expertă în accesare de fonduri europene și are la activ numeroase proiecte de dezvoltare locală, combaterea sărăciei și din sfera educației. Detalii AICI.
3. Ștefan Pălărie are o experiență de lucru în companii multinaționale concentrată pe expertiza de management a resurselor umane. Detalii AICI.