Casiere, secretare și un cuțitar: cum dorea USRPLUS să depolitizeze spitalele Bucureștiului

DE Mircea Marian | Actualizat: 30.04.2021 - 15:29

O știre bună: s-a terminat cu mitul USRPLUS care se bate pentru depolitizarea spitalelor de stat. Domnul viceprimar USRPLUS Horia Tomescu a arătat cum dorea să umple consiliile de administrație ale spitalelor Capitalei cu impostori și incompetenți.

SHARE

Lista personajelor pe care viceprimarul USRPLUS Horia Tomescu dorea să le plaseze în CA-urile spitalelor subordonate primăriei Capitalei este halucinantă: secretare, casiere, vechi clienți ai UNPR și ai doamnei Firea, afaceriști dubioși. Cireașa de pe tort era un ins care a intrat la Bioterra la 34 de ani și care, într-un puseu de gelozie, tăiase gâtul prietenei sale, cu un cuțit.

Nici una din aceste numiri nu a fost făcută transparent, iar publicul arr fi rămas în întuneric dacă presa nu afla de intențiile viceprimarului Tomescu. Când a fost prins, cu multă obrăznicie, el a scris, pe Facebook: “După mulți ani de administrație coruptă și incompetentă, USR PLUS a promis bucureștenilor o reformă din temelii în spitalele din Capitală. Asta înseamnă stop concursurilor aranjate și interimatelor prelungite la infinit pentru ca managerii să fie ușor de controlat politic“!

Dar asta era exact ce dorea domnul Tomescu să facă: să umple CA-urile spitalelor din București cu clientela sa, care clientelă selecta comisiile de concurs pentru viitorii manageri. Viceprimarul Tomescu folosește o tactică veche de când lumea: trimite în CA-urile spitalelor indivizi atât de incompetenți încât aceștia știu că toată cariera lor profesională depinde de cel care i-a trimis acolo. Deci, vor asculta orbește indicațiile viceprimarului USRPLUS când va veni momentul cheie, cel al selectării viitorilor manageri.

Povestea aceasta nu este doar despre nulitatea Horia Tomescu, un om de paie. Nu este nici despre ura cu care USRPLUS îl sabotează pe Nicușor Dan. Ea este despre prăbușirea unei utopii de sorginte comunistă: dacă la putere vine Partidul Imaculat - în care sunt doar oameni buni, dedicați Patriei, nu intereselor lor personale - spitalele de stat vor fi “depolitizate“, curățate de corupție și vor arăta ca-n Occident. Fals. O minciună. Pe măsură ce se uzează la putere, oamenii din USRPLUS se plasează în media tutoror politicienilor: au interese personale foarte bine definite - care pot fi financiare, dar pot fi și legate de lupta pentru putere - se bat fără jenă ca să le apere și-și promovează clientela în aparatul de stat. De altfel, se văzuse acest fapt din momentul în care a crescut numărul subprefecților, iar Dan Barna a ocupat aceste funcții cu niște nulități locale, care însă îi erau fidele. 

Eu sper ca un număr cât mai mare de oameni să priceapă că nu e nimic de făcut cu spitalele de stat: USRPLUS va rade clientela PSD din aceste spitale - și nici pe aceea complet, fiindcă nu are resurse umane pentru toate posturile - și își va plasa propria echipă. Este foarte bine că domnul Tomescu ne-a arătat cu cine lucrează și cât de lipsit de scrupule este acest demers.

În România, spitalele de stat nu pot fi reformate. Ceea ce ar trebui să facă administrațiile de dreapta - atât Guvernul, cât și administrațiile locale - ar fi să scoată statul din sănătate și să încurajeze soluții private, inclusiv în ceea ce privește construirea unor noi spitale. Încă din prima zi a guvernării PNL-USRPLUS-UDMR trebuia atacat monopolul CNAS, monopol artificial, de stat, corupt. 

Cât despre situația de la București, într-o societate democratică, viceprimarul Horia Tomescu și-ar fi cerut scuze publice faptul că a vrut să plaseze niște impostori în fruntea spitalelor subordonate. Dar domnia sa nu numai că nu regretă nimic, ci, dimpotrivă, reacționează foarte agresiv, ținând un întreg oraș ostatic, capturat de interesele grupării din care face parte. Nicușor Dan încasează fiindcă s-a ciocnit de această grupare - un trib foarte brutal din interiorul USRPLUS - în chestiunea spitalelor, nu fiindcă a supraestimat veniturile la bugetul Capitalei. 

Din păcate, singurul beneficiar politic al acestei situații penibile este PSD-ul. 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te