Când se lansează Kovesi în cursa pentru Cotroceni. Miza scandalului acesteia cu Comisia Europeană

DE Stelian Negrea | Actualizat: 12.03.2023 - 18:12

O întrebare este pe buzele tuturor. Unora le dă frisoane, altora le dă speranțe, pe unii îi lasă rece, altora le încălzește imaginația, unii o folosesc ca sperietoare, alții s-au pierdut în acest joc de lumini și umbre extrem de înșelător.

SHARE

Când decide fosta șefă a DNA, actual procuror general european, să candideze pentru alegerile prezidențiale din 2024?

De peste doi ani mai toate sondajele serioase o tot măsoară pe Kovesi pentru Cotroceni. În mai toate sondajele nu numai că intră în turul doi dar îi cam bate pe toți.

Ar avea probleme reale doar cu Geoană care vine din poziția de secretar general adjunct al NATO.

Al cărui trecut de pierzător în fața lui Băsescu în 2009 după o vizită la toxicul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost șters cu buretele de mandatul consistent de la șefia NATO.

În ciuda insistenței unora de a o avea candidat în 2024, Kovesi a declarat răspicat, acum câteva luni, că nu va candida și că are de terminat un mandat, primul și cel mai important de la șefia celui mai mare și mai important parchet european.

Când se lansează Kovesi în cursa pentru Cotroceni

E greu să dai un răspuns afirmativ la o asemenea întrebare atâta timp cât încă ești în interiorul mandatului de la Parchetul European. Te-ar privi toți cu multă suspiciune.

Însă acum odată cu interviul dat de Kovesi în care declanșează în mod deschis un război cu Executivul european, adică Comisia Europeană, apar primele fisuri reale între Parchetul European și Comisia Europeană.

În ciuda răspunsului diplomatic al Comisiei Europene, conform căruia nu există vreun conflict e cât de se poate de reală existența acestuia. Următoarea întrebare este legată de cât de puternic este acesta și dacă e de natură să ducă la o posibilă finalizare înainte de termen a mandatului lui Kovesi la șefia parchetului European.

Taman în timp pentru o candidatură la Cotroceni?

Sau e doar o fricțiune de etapă și nu confirmă o înclinație bolnăviciosă a lui Kovesi spre acțiuni de imagine și scandaluri continue în relația cu instituțiile fie românești, fie internaționale cu care colaborează fie când a fost procuror șef al DNA, fie când e ditamai procuror general european.

Și Geoană a dat un răspuns negativ când a fost întrebat de perspectiva candidaturii la Cotroceni în 2024 deși Mihaela „dragostea mea” se pare că deja i-a făcut un comitet pentru susținerea candidaturii din care fac parte mai mulți oameni de afaceri de la Șucu de la Mobexpert până la Ostahie de la Altex.

Dar nu și PSD deocamdată al cărui șef, Marcel Ciolacu, visează cu ochii larg deschiși și umezi el însuși o candidatură la Cotroceni.

Dar cine să fie cel care încearcă să îi adune oaste lui Kovesi? Surse politice susțin că este același fost șef operativ al SRI, Florian Coldea, cel care a făcut pasul de la Ferrari-ul personal, cu care defila în curtea SRI, la profesorașul umil la o universitate din Vestul țării unde se deplasează cu Loganul propriu.  

Ajutoarele lui Coldea sunt președintele Consiliului Județean Bihor și fost primar al orașului Oradea, liberalul Ilie Bolojan, și chiar europarlamentarul Gheorghe Falcă dar și un USR-ist șters, Vlad Botoș.

În plus, de numele lui Coldea se leagă o întreagă rețea de oameni de afaceri locali. Eventuala candidatură a lui Kovesi s-ar putea plia pe o platformă civică care va atrage diverse partide la polul dreptei format din USR, Forța Dreptei și PMP până la o pleiadă de formațiuni civice.

Dintre toate aceste trei formațiuni politice, doar USR prin Drulăul de la conducere ține cu dinții să candideze în 2024 la Cotroceni. Nu că ar avea vreo șansă, și așa s-ar gândi la candidatura Elenei Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel, ci doar să nu piardă din mână partidul.

Enigmatica vizită privată a Maiei Sandu, președinta Moldovei, la Oradea, după ce tocmai fusese lăudată de președintele SUA, Joe Biden, la Varșovia, face parte din aceeași încercare a lui Coldea de a-i crește bazinul electoral lui Kovesi cu cei 1 milion de moldoveni care au și cetățenia română.

Fost șef operativ al SRI, Coldea, este cel care i-a asigurat ani de zile informațiile lui Kovesi când aceasta conducea DNA unde și-a clădit, consolidat și cimentat imaginea de zeiță de necontestat al justiției, dreptății și adevărului.

Oastea lui Kovesi s-a arătat extrem de nemulțumită și vocală de schimbarea de la șefia DNA, de faptul că omul lor de paie, Crin Bologa, nu a fost selectat pentru al doilea mandat.

Ceea ce le-ar fi permis să aibă un aliat extrem de important în bătălia politică din 2024 când pe lângă alegerile prezidențiale vor mai fi și alegeri europarlamentare, parlamentare și locale.

Practic se setează România pentru următorii 10 ani.

De aici a venit și atacul la persoană la adresa lui Marius Voineag, cel mai probabil, noul șef al DNA.

Schimbarea gărzii la DNA a fost mereu însoțită de scandal. Culmea ironiei, chiar Kovesi a fost întâmpinată de predecesorul ei, Daniel Morar, și de apropiații acestuia cu un scandal monstru când a fost parașutată la conducerea DNA.

Chiar mai ironic ar fi dacă fostul șef al DNA și adversar declarat al lui Kovesi și al serviciilor secrete care au susținut-o în permanență, își va forma o platformă civică/formațiune politică alături de o dezvăluitoare de plagiate pe care o va pune la dispoziția candidatei la Cotroceni în 2024.

Toate acestea pot fi doar speculații docte și deșarte dacă varianta candidaturii lui Kovesi este folosită de alți poli de putere interni ca o sperietoare.

De genul „vedeți cu noi v-a fost bine, v-am protejat dar uitați ce s-ar putea întâmpla în 2024 așa că mai bine ne oferiți nouă suport pentru alegerile de la anul”.

Cert este că, pe fondul protestelor sociale din Europa generate în principal de crizele multiple declanșate de războiul lui Putin din Ucraina, și mămăliga autohtonă are potențial real de explozie.

Care va fi folosit cu siguranță de viitorii candidați la președinție și formațiunile politice ce se vor alinia în spatele acestuia pentru a-i duce să câștige toate cele patru rânduri de alegeri din 2024.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te