Când se înființează Uniunea pentru Salvarea USR?

Silviu Sergiu
DE Silviu Sergiu | Actualizat: 15.06.2022 - 10:58

Dacian Cioloș a băgat Uniunea pentru Salvarea României (USR) în trepidații. Plecarea sa din partid, împreună cu patru europarlamentari, a tulburat apele în interior. 11 parlamentari se pregătesc să i se alăture în noua sa formațiune: REPER.

SHARE

Plecarea celor de la PLUS din USR nu va fi în bloc. Parlamentarii își vor da demisia unul câte unul, pentru crea impresia că USR trece printr-o criză prelungită. Este, deci, vorba de o strategie bine pusă la punct. Și nici măcar nu e o impresie. USR traversează o perioadă nefastă. A scăzut în sondaje și nu reușește să fie un veritabil partid de opoziție

USR va fi afectat, fără îndoială, de desprinderea aripii Cioloș. Își va mai pierde din forță, în condițiile în care formațiunea este și așa slăbită. Scade în sondaje, pentru că anticorupția, principala temă care i-a asigurat creșterea, s-a diluat în ultima vreme. Mai mult, liderii USR nu au fost capabil să impună pe agenda publică alte teme care să aducă partidului, dacă nu o creștere în opțiunile de vot, măcar o stabilizare. Ei încearcă în prezent să monopolizeze tema legilor securității naționale, însă, deoacmdată, aceasta nu este bine împământenită în opinia publică, astfel încât să aducă USR capital politic. Situația s-a putea schimba, doar dacă legile ar trece prin Parlament într-o formă scandaloasă, care ar afecta drepturile și libertățile individuale și ar întări statul polițienesc.

Foarte mulți l-au criticat pe Dacian Cioloș pentru că a luat decizia să plece din USR. Puțini au remarcat că motivele sale sunt legitime. După ce a fost ales democratic președinte al partidului, în urma votului Congresului, Cioloș nu a fost lăsat să exercite propriu-zis puterea. Congresul nu i-a dat majoritatea în conducerea partidului. Fiind perceput ca un outsider, și temut pentru asta, delegații la Congres au preferat să dea majoritatea în biroul politic al partidului aripii Dan Barna- Cristian Ghinea, pentru a împiedica o preluare ostilă a USR de către PLUS. O dovadă de imaturitate politică. Soluția s-a dovedit în scurt timp nefuncțională, pentru că Cioloș și-a dat demisia, refuzând să fie un președinte de paie.

Succesorul său în fruntea USR, Cătălin Drulă, a ales să coabiteze cu Barna și Ghinea, astfel că tandemul de la vârful partidului s-a transformat în triumvirat. Principala problemă de leadership a partidului nu a fost rezolvată: decizia este în mâinile unui grup restrâns de persoane, iar asta afectează activitatea partidului, capacitatea sa de a livra lucrurile pe care electoratul le așteaptă. Teoria politică ne învață că cetralizarea deciziei trebuie făcută doar atunci când partidul este la putere. În opoziție, decizia trebuie democratizată și, mai ales, dezbaterea trebuie să fie liberă. 

O altă problemă a useriștilor este că, încă de la înființarea partidului, au suferit de un adevărat complex al liderului. Nicușor Dan nu a fost lăsat nici el să-și impună viziunea de conducere. Oamenii din jurul său s-au temut că, dacă va face ce vrea, îl va „strica”. Ca și cum partidul ar fi o jucărie cu care liderii săi se joacă o perioadă limitată în timp. 

Membrii săi s-au purtat cu USR cu un exces de parenting politic, extrem de dăunător. USR este deja la vârsta la care trebuie lăsat să meargă singur, să nu mai fie ținut de mână permanent de „părinții săi fondatori”. Dacă nu va fi lăsat să fie un organism viu, USR nu va reuși să-și maximizeze scorul la viitoarele alegeri. Potențial are, având în vedere că la ultimele alegeri europarlamentare, cu Dacian Cioloș cap de listă, a luat 23% din voturi. Unii visează că o candidatură a Laurei Codruța Kovesi la Președinție, cu un puternic mesaj anticorupție, ar putea relansa formațiunea. 

Până atunci, însă, va trebui înființată Uniunea pentru Salvarea USR, din care să facă parte o paletă largă de lideri ai partidului. Dacă, bineînțeles, va mai rămâne vreunul prin preajma triumviratului Drulă-Barna- Ghinea, la umbra căruia nu prea mai crește nuimic.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te