Brambureala pandemică

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 09.04.2021 - 18:11

La ora la care scriu acest text, în sănătate s-a mai pornit o furtună: Corpul de Control al Prim-ministrului a depus o plângere penală privind accesarea Registrului de Vaccinări de către Ministerul Sănătății.

SHARE

Ministerul Sănătății, în schimb, spune că datele sunt de interes public și că nu i s-a comunicat că ar fi fost un grad de secretizare.

Citește și: Corpul de Control al premierului, plângere penală pentru MS și Registrul vaccinărilor 

MS, după plângerea penală, spune că nu i s-a adus la cunoștință vreun grad de secretizare a datelor

De la instalarea noului Guvern, comunicarea despre pandemie a fost bolovănoasă, ambiguă, cu acuzații și retractări. Nu că înainte ar fi fost bună, dar măcar nu existau atât de multe mesaje contradictorii.

Conform celor mai recente date pe care le avem despre pandemie, astăzi au fost confirmate aproape 5.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, aproape 1.500 de pacienți sunt internați la terapie intensivă, iar 134 de oameni infectați au murit. În ultimele săptămâni, numărul pacienților COVID care ajung în ATI este în continuă creștere. Și numărul deceselor este extrem de mare, peste o sută de oameni mor în fiecare zi.

În weekend, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Ministerului Sănătății spuneau că numărul copiilor internați cu COVID a crescut, duminică fiind 167 de copii spitalizați, dintre care 16 în terapie intensivă.

Cea mai recentă informare a Institutului de Sănătate Publică ne arată că sunt aproape 700 de cazuri de infectare cu tulpinile mutante ale coronavirusului. Și asta pentru că atâta ne permitem să secvențiem.

La începutul săptămânii, Medlife arăta că din 92 de probe analizate pentru depistarea unei tulpini mutante au rezultat 92 de confirmări ale mutației COVID varianta UK. Prin urmare, un grad mare de răspândire al acestei tulpini în România.

Până joi după-amiază, erau vaccinați 2,2 milioane de români, iar, marți, conform medicului Valeriu Gheorghiță, încă 780.000 de oameni erau înscriși pe listele de așteptare pentru imunizare.

Luni dimineață, medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, declara, într-un interviu la DigFm, că „o carantină de două săptămâni ar face minuni”, dar că o astfel de decizie este „dificilă și ar fi cu siguranță greu acceptată”.

În acest tablou general, tot luni, după prânz, premierul Florin Cîțu spune că, începând cu 1 iunie, un comitet interministerial va începe să se discute despre „revenirea la normalitate”. Astăzi, a mai declarat că, dacă la 1 iulie vor fi 10 milioane de oameni vaccinați, se va renunța la restricții.

Acum, eu admit că poate nu am toate datele sau că îmi scapă mie ceva, dar mă întreb: situația e gravă? E sub control? E promisiunea de relaxare un mod de a liniști apele? Am avea nevoie de carantină, dar nu o mai impunem că se răscoală lumea (printre ei, și manipulații fani AUR)? Trebuie să ne îngrijorăm că numărul pacienților COVID în ATI este în continuă creștere, că personalul medical e epuizat, că numărul spitalizărilor este extrem de mare sau suntem pe o pantă descendentă, e bine, oamenii se înghesuie la vaccinare, iar în trei luni o să aruncăm fericiți măștile și o să ne vedem de viața pre-pandemică?  

Nu știu ce războaie se poartă la nivelul Guvernului, între partidele din coaliție. Dar gestionarea pandemiei ar trebui să fie deasupra lor. Și să existe un mesaj coerent, clar, care să prezinte situația așa cum este ea.

Citește și: Cum au alimentat Guvernul, Poliția și Colegiul Medicilor protestele împotriva restricțiilor 

Pentru că toate aceste bâlbe și contradicții nu fac decât să bulverseze oamenii. Și să-i hrănească pe conspiraționiști, între ei și medici. Pe care Colegiul Medicilor cu greu decide să-i pună la punct. Deci, care-i situația reală?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te