Și l-au dat pe mâna unui celebru clan de interlopi.
Candidatul - desprins din Titanic Vals - se plimba prin piețe, strângea mâna cetățenilor, făcea poze, iar oamenii clanului veneau din spate și împărțeau...Sacoșe, bani, pliante, ce avea și partidul. Omul - cu studii de drept - spune că nu dorea să știe ce era acolo. Candidatul, elegant și parcă născut în costum cu cravată, iar în urma sa niște namile cât dulapul, pe care scria “interlopi“ - imaginați-vă sceneta. Anyway, a pierdut, fusese trimis să piardă decent și el știa.
Povestea asta este ca să fie clar: adevăratele clanuri sunt la vârful politicii, nu în Rahova sau Ferentari. Cei pe care-i vedem la TV în tricouri, cu lanțuri de aur, sunt niște middleman, intermediarii. La capătul conductei cu bani din prostituție, trafic de droguri, jocuri ilegale de noroc, contrabandă, trafic de carne vie sunt niște inși foarte bine îmbrăcați, cu funcții politice și care, prin relațiile cu statul, sunt protejați. Au legături în procuratură, poliție și chiar servicii, mai ales la nivel local, unde toți - politicieni, magistrați, oameni în uniformă - se știu unii pe alții.
O parte a poveștii s-a văzut la Caracal, la cazul Măceșanu, când interlopii locali dădeau interviuri pe la posturile lui Felix, spuneau milițienilor ce să facă și erau amici cu niște obscuri parlamentari locali.
Zilele trecute, scria Libertatea că poliția locală din sectorul 4 este capturată de clanul sportivilor. Și? Nici măcar n-a tușit vreo autoritate a statului. Dar la sectorul 5 cum o fi, altfel? În Ilfov, primarii acuzați că sunt cu clanurile vor schimba partidul și vor fi realeși, iar presa nu va sufla o vorbă când își vor depune candidaturile.
Achitarea grupării din Țăndărei: credeți că, la vârful statului, nu s-a sesizat nimeni că procesul bate pasul pe loc și că dosarul e prost făcut? Sunt convins că Ambasada Marii Britanii a întrebat, discret și politicos, ce se întâmplă...Dar procesul s-a târâit și opinia publică a aflat șocată, după șapte ani de tergiversări, că acuzații au scăpat și și-au luat și AKM-urile înapoi. Nici azi n-am observat ca CSM și Inspecția Judiciară să fi declanșat o anchetă.
Sau, hai să ne uităm la mega-scandalul transportului de droguri de 1,8 tone cocaină/ valoare de 0,6 miliarde euro: DIICOT a prins un cărăuș și doi milițieni care habar nu aveau în ce film joacă. Nici o explicație că taman atunci, când veneau drogurile, a căzut sistemul de supraveghere pe toată Marea Neagră.
Clanurile de interlopi nu sunt alea pe care ni le flutură miliția pe la TV. Acestea sunt vârful ghețarului, partea vizibilă. Șefii, repet, au costume, imunitate și presa nu știe cum să le mai ceară un interviu.
“Să fugim din acest grup infracțional organizat. Pe bune!“, spunea, în 2012, un politician înregistrat în dosarul penelistului Victor Paul Dobre. N-a fugit nimeni, toți sunt la locurile lor.