A fost păpușica lui Dragnea. Acum e cârpa cu care baronii își curăță dosarele

DE Mircea Marian | Actualizat: 25.06.2019 - 20:00

M-aș fi mirat ca doamna Dăncilă să rămână fără stăpân, după ce l-a pierdut pe Dragnea la Rahova. Această ființă nu are capacitatea să fiarbă două ouă fără rețetă scrisă și aprobare, cu atât mai puțin să ia decizii care privesc România. Acum, noul ei stăpân sunt baronii din PSD.

SHARE

Noul cod administrativ, adoptat prin ordonanță de urgență, înseamnă, de facto, federalizarea României: baronii locali capătă puteri discreționare asupra aparatului din subordine și nu mai au de ce să se teamă de lege, fiindcă pot obliga funcționarii să semneze în locul lor.

De fapt, termenul de federalizare este ușor greșit, este prea modern. Pur și simplu, România se întoarce în Evul Mediu, când baronimea locală - acum sunt primarii sau președinții de consiliu județean în acest rol - își conducea discreționar fieful. 

În plus, pentru a-i da o mână de ajutor și doamnei Firea, deciziile din consiliile locale, privind concesionarea sau închirierea patrimoniului local, pot fi luate doar cu jumătate din voturile consilierilor, nu cu două treimi, cum este în prezent.

Opoziția va avea un rol pur decorativ. 

Citește și Guvernul Dăncilă a adoptat OUG pentru Codul Administrativ care-i protejează pe primarii penali

Codul are o mică bomboană și pentru doamna Dăncilă: îl obligă pe președintele Klaus Iohannis să accepte sau să refuze în maximum 10 zile un ministru propus în cadrul unei remanieri guvernamentale. De ce nu 24 de ore sau 5 minute, e neclar. Probabil că doamna Dăncilă a vrut să fie darnică. 

Și Mircea Geoană a fost captivul unui grup de baroni, pe vremea când conducea PSD. Primarul Marian Vanghelie era cel care, de facto, controla partidul.

Sunt însă două diferențe. În primul rând, Mircea Geaonă, deși denumit de către Ion Iliescu „Prostănacul”, era incomparabil mai bine pregătit profesional și mai inteligent decât doamna Dăncilă.

Citește și Alexandrescu (USR): OUG pe Codul Adminstrativ este tributul Vioricăi Dăncilă pentru baronii locali

În al doilea rând, echipa Geoană-Vanghelie nu a avut niciodată pe mână tot Executivul, plus CCR, plus o bună parte din CSM, plus secția specială de investigare a magistraților.

Chiar dacă, acum, după această cumplită ordonanță de urgență - poate mai rea decât OUG 13/ 2017 - baronii o vor susține pe doamna Dăncilă să preia, oficial, conducerea PSD, rolul ei va fi pur decorativ. 

Ce a făcut, azi, doamna Dăncilă a fost să permită grupărilor infracționale locale ale PSD să își împartă România. Să le ofere o autonomie la care UDMR nici nu visa vreodată. Suntem, oficial, o confederație de fiefuri mafiote.

Cu doamna Dăncilă pe post de președinte al Partidului/ premier, ținută în vitrină de Oprișan și de tovarășii săi. 

PS: Cumplit de deprimantă tăcerea Opoziției! 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te