Veste proastă pentru penalii din România, de la ministrul Justiției: Vor primi brățări de urmărire

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 07.02.2024 - 14:23
Veste proastă pentru penalii din România, de la ministrul Justiției: Vor primi brățări de urmărire - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Veste proastă pentru penalii din România, de la ministrul Justiției. Alina Gorghiu a declarat că persoanele urmărite penal sau condamnate în prima instanţă ar putea fi monitorizate cu brăţări electronice pentru a fi redus riscul ca acestea să fugă din țară.

SHARE

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat că statul român încearcă schimbarea cadrului legislativ pentru a diminua "apetitul de a fugi din ţară" al persoanelor urmărite penal sau condamnate, printre măsurile pregătite fiind plata cheltuielilor de aducere în ţară de către cei fugiţi, precum şi monitorizarea electronică prin sistemul care a fost pus în aplicare în cazul celor care comit agresiuni în familie.

Citește și: Un nou penitenciar va fi construit în România. Ce condiții vor avea deținuții

Veste proastă pentru penalii din România, de la ministrul Justiției: Vor primi brățări de urmărire

Ministrul Gorghiu a arătat, într-o declaraţie susţinută cu ocazia unei vizite în judeţul Buzău, că dacă fostul primar băimărean Cătălin Cherecheş ar fi avut acest sistem de monitorizare electronică, probabil nu s-ar fi ajuns la fuga lui din ţară după condamnarea definitivă.

"Avem în ultimul an 1.000 de fugari întorşi în România, este un buget alocat acestor fugari de 10 milioane de lei, atât cheltuie statul român pentru a-i aduce în ţară, o sumă foarte mare din punctul meu de vedere, acesta este şi motivul pentru care avem acum în transparenţă decizională acel proiect pe care eu îl consider foarte important şi de bun simţ...dacă ai avut bani să fugi din România, când te întorci este nefiresc ca statul român să plătească pentru întoarcerea ta în sistemul penitenciar pentru a executa pedeapsa şi atunci scoate tu fugar, din buzunar, banii pe care statul român îi cheltuie cu întoarcerea ta", a declarat ministrul Justiţiei, informează Agerpres.

Citește și: Cât a cheltuit România în 2023 ca să-și „recupereze” fugarii? Suma e de ordinul milioanelor de lei

spor de pedeapsă la cea existentă, pentru condamnaţii care fug din ţară

Un al proiect face referire la adăugarea unui spor de pedeapsă la cea existentă pentru cei condamnaţi care fug din ţară.

"Procentul de predare al fugarilor în România este de 90 şi ceva la sută. Nu vă faceţi probleme că fenomenul nu este gestionat. Este gestionat, sigur mai avem cazuri punctuale unde procedura este mai greoaie.

Sunt câteva iniţiative legislative acum în dezbatere publică prin care noi putem să diminuăm apetitul lor să fugă din ţară.

Este legea adoptată de Parlament contestată la Curtea Constituţională prin care celui care fuge din ţară i se adaugă la pedeapsa pe care a luat-o un echivalent la pedeapsa evadării.

Statul român în curând va achiziţiona acele mijloace de monitorizare nu doar pentru agresorii victimelor violenţei domestice, vom putea monitoriza prin această metodă şi persoana care este fie urmărită penal, fie condamnată, care este sub control judiciar sau este arestată la domiciliu.

Măsura aceasta există în Europa civilizată. Cazul domnului Cherecheş, spre exemplu, avea control judiciar. Dacă avea această monitorizare electronică, probabil că nu s-ar fi ajuns la fuga sa din ţară. Eu cred că această monitorizare va putea să diminueze semnificativ numărul fugarilor din România", a mai afirmat ministrul Justiţiei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te