Cât a cheltuit România în 2023 ca să-și „recupereze” fugarii? Suma e de ordinul milioanelor de lei

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.01.2024 - 18:49
Cât a cheltuit România în 2023 ca să-și „recupereze” fugarii? Suma e de ordinul milioanelor de lei - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

România a cheltuit milioane de lei în 2023 ca să-și „recupereze” fugarii. Alina Gorghiu a prezentat şi mai multe cifre privind ”amploarea poverii pe care o duce statul” cu fugarii.

SHARE

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat vineri, la Timiş, despre fenomenul fugarilor, că aducerea din Brazilia a două persoane a costat statul român 82.000 de lei, iar ca să-l aducă pe Baicu Cristian din Republica Dominicană, statul român a scos din buget 57.173 lei, în timp ce pentru un fugar din Costa Rica, 54.300 lei.

România a cheltuit milioane de lei în 2023 ca să-și „recupereze” fugarii. Ce spune Gorghiu

Anul trecut, în 2023, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei ca să aducem în ţară persoanele urmărite internaţional, a mai spus Gorghiu.

”Lucrăm acum la foc continuu la combaterea fenomenului fugarilor, sunt acele persoane care se sustrag executării pedepselor în România şi sigur că sunt o moştenire grea, cu care nu ne mândrim dar pe care va trebui să o rezolvăm.

Citește și: Fugarii din țară vor fi extrădați pe banii lor. Autoritățile încearcă să stopeze fuga infractorilor

Ministerul Justiţiei, zilele trecute a iniţiat un proiect legislativ care este deja în dezbatere publică, prin care fugarul trebuie să suporte costurile aducerii sale sale însă în ţară, pentru că justiţia în România trebuie să fie înfăptuită până la capăt.

Ca specialişti ai dreptului, vă invit să vă uitaţi peste acest proiect, să sesizaţi vă rog dacă credeţi că trebuie făcute îmbunătăţiri”, a spus Gorghiu.

Ea a prezentat şi mai multe cifre privind ”amploarea poverii pe care o duce statul” cu fugarii.

”Anul trecut, în 2023, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei ca să aducem în ţară persoanele urmărite internaţional. Faceţi socoteala şi vă daţi seama cam cât înseamnă acest impact şi o să vă dau doar 3 cazuri ca să realizaţi care ar fi cheltuiala statului român cu unele dintre cele mai scumpe misiuni pe care le-am realizat, cu cheltuieli suportate de stat.

De exemplu, am adus din Brazilia, 2 persoane, doi fugari şi doar faptul că a trebuit să-i aducem înapoi să-i băgăm în sistem sistemul penitenciar românesc, ca să îşi execute pedeapsa, ne-a costat 82.000 de lei”, a afirmat Gorghiu. Ea a dat alt exemplu, cu un fugar din Republica Dominicană.

Citește și: Ce-i promite statul român lui Cherecheș dacă vine în țară. Condițiile speciale pentru fugar

”Ca să-l aducem pe Baicu Cristian, statul român a scos din buget 57.173 lei şi am mai adus un alt fugar (..) pe care îl cheamă Mitroi Octavian din Costa Rica 54.300 lei.

”De aceea vă rog să sprijiniţi adoptarea unei legislaţii sănătoase şi dacă aveţi propuneri de îmbunătăţire vă rog să le faceţi, pentru că problema aceasta trebuie rezolvată de statul român şi mă bazez pe suportul dumneavoastră”, a completat Gorghiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te