Procesul deschis de cei doi foști inculpați ai Dosarului Țăndărei își are temeiul în baza art. 539 din Codul de Procedură Penală, care vizează „dreptul la repararea pagubei în cazul privării nelegale de libertate”. Potrivit textului de lege, „are dreptul la repararea pagubei și persoana care, în cursul procesului penal, a fost privată nelegal de libertate”, scrie publicația ialomițeană Independent.
În anul 2010, timp de aproximativ nouă luni, toți cei 25 de inculpați ai cauzei au fost arestați preventiv de Tribunalul Harghita, în baza solicitărilor făcute de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT). După această perioadă, aceștia au fost lăsați în libertate sub supravegherea organelor judiciare locale.
Citește și: Cum au făcut procurorii țăndări dosarul Țăndărei: rechizitoriu deficitar, nu au indicat victime
Noul proces a fost deschis pe rolul Secției Civile a Tribunalului Ialomița și reprezintă un caz unic la nivelul instanțelor din județul Ialomița, scrie publicația Independent, menționând că și alți foști inculpați din dosar vor să dea statul în judecată.
Șefa DIICOT, Giorgiana Hossu, a declarat, legat de ancheta traficanților de copii din Țăndărei, că „în urma verificărilor pe care le-am făcut, s-a ajuns la concluzia că soluția de achitare este imputabilă procurorului de caz. Acesta nu a descris amănunțit acuzațiile formulate, iar probele nu au reușit să dovedească dincolo de orice dubiu acuzațiile aduse”.
Citește și: Cei 25 de inculpați în dosarul de trafic de copii din Țăndărei, achitați. Motivul: Fapta nu există