Tăriceanu: CCR mi-a luat independența. În 2017, a folosit Curtea pentru a cere demisia lui Kovesi

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.10.2020 - 17:11
Tăriceanu / facebook

CCR a decis că este constituțional ca Tăriceanu să fie, în continuare, cercetat penal pentru abuz în funcție. Iar fostul șef al Senatului s-a supărat foarte tare.

SHARE

Pe 29 mai, preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc a sesizat CCR privind un conflict juridic între Parlament şi PÎCCJ, din cauza ingerinţei directe a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Legislativului, în contextul urmăririi penale declanşate împotriva fostului preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu. El este acuzat de abuz în serviciu pentru că nu a supus aprobării plenului vacantarea mandatului de senator al social-democratului Cristian Marciu, declarat incompatibil de ICCJ pentru că în 2010 a fost simultan consilier judeţean şi acţionar al unei firme de construcţii.

Curtea Constituţională a respins joi, cu majoritate de voturi, conflictul juridic dintre Senat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Tăriceanu: precedent periculos

„După decizia CCR, Tăriceanu a declarat că s-a creat un precedent periculos. Eu respect deciziile Curtii, dar imi permit sa fac  un comentariu legat de consecintele acestei decizii. Unul din principiile fundamentale ale functionarii Parlamentului este nulitatea votului imperativ, nimeni nu are voie să ceara unui parlamentar sa voteze sau sa nu voteze intr-un fel. Prin aceasta decizia, principiul este incalcat. Cu alte cuvinte, de acum inainte i sa ne trezim ca orice parlamentar o sa poata fi anchetat de Parchet de ce a votat intr-un fel sau de ce nu a votat. Este extrem de periculos, independenta parlamentarilor este incalcata in acest fel.”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu citat de stiripesurse.

Tăriceanu ridica în slavă CCR atunci când deciziile Curții puteau ajuta la îndepărtarea Codruței Kovesi de la DNA.

În martie 2017, judecătorii CCR au decis că există un conflict juridic între Direcția Națională Anticorupție și Guvern, în ceea ce privește anchetarea de către DNA a modului în care a fost elaborată Ordonanța de Urgență 13. 

„După decizia CCR care a sancționat sever intervenția DNA în activitatea executivului am spus că ar fi fost normal ca după un astfel de gest care dovedește până la urmă... nu cred că e vorba de o necunoaștere a elementelor fundamentale constituționale, ci lucruri de alta natură, că Kovesi să-și dea demisia. Nu mi-am schimbat părerea pentru că e o încalcare extrem de gravă a Constituției”, a spus Călin Popescu Tăriceanu

 

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.