Șerban Nicolae: România s-a grăbit când a aderat la Parchetul European. Trebuie să cercetăm

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.03.2019 - 14:08
Șerban Nicolae se teme de Kovesi. Foto Facebook

Senatorul PSD Șerban Nicolae a lăsat să se înțeleagă, într-un interviu pentru Europa Liberă, că România ar trebui să se retragă din Parchetul European, instituție al cărui procuror șef ar putea să devină Laura Codruța Kovesi.

SHARE

Șerban Nicolae a afirmat că în ordonanța Ministerului Justiției privind desemnarea procurorului român la Parchetul European (EPPO) va fi modificată, deoarece este neconstituțională.

„EPPO nu prea are acoperire constituțională în România”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae pentru Europa Liberă. 

Parlamentarul afirmă că, potrivit Constituției, activitatea procurorilor români este organizată pe lângă instanțe.

„Ar însemna că avem două categorii de procurori - cei constituiți în parchete pe lângă instanțele de judecată în România și procurori constituiți în parchete în afara țării”. Reprezentanții României la EPPO sunt anticonstituționali, a precizat acesta, care a spus că, atunci când Ordonanța 8/2019 va ajunge la Senat, va cere armonizarea ei cu Legea fundamentală.

Șerban Nicolae a susținut că aderarea la EPPO este o chestiune la nivel de guverne, nu este o instituție fundamentală a Uniunii Europene, pe bază de tratat. „Procurorii români care lucrează acolo își pierd calitatea de procurori în România”, a spus senatorul PSD, care a precizat că doar procurorii delegați la EPPO, adică aceia care vor lucra pe plan național, își vor păstra calitatea.

„România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit. Sunt chestiuni de detaliu”, a declarat Șerban Nicolae. Acesta a mai susținut că România ar putea doar colabora cu EPPO, așa cum fac celelalte state care nu au aderat la parchetul paneuropean antifraudă.

„Trebuia mai multă dezbatere, trebuia să cercetăm în amănunt. Nu ești obligat, doar cooperezi”, a afirmat Nicolae.

Problema pe care o pune parlamentarul, potrivit Europa liberă, în cazul în care ar fi însușită de PSD, ar putea duce la reconsiderarea poziției României, care a aderat la EPPO încă de la adoptarea la nivelul UE a înființării acestui parchet care va cerceta fraudele cu fonduri europene mai mari de 10 milioane de euro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -