Cu voie de la PSD, salarii ținute la secret în instituția de stat unde șpaga se căra cu ligheanele

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.02.2021 - 12:12
Șpagă la Permise Suceava / observatornews.ro

Salariile de bugetar ale angajaților de la Direcția de Permise Auto sunt ținute la secret pe baza unei legi imorale votată de fosta coaliția PSD-ALDE.

SHARE

În 2020 a izbucnit un scandal uriaș la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.

Polițiștii privatizaseră, practic, Serviciul de Permise și Înmatriculări, iar afacerea a produs bani și bunuri de peste 2 milioane de euro în doi ani. Pentru examenul teoretic, polițiștii erau "omenoși", cereau șpagă între 3000 și 6000 de euro, după posibilitățile clientului. Astfel, traseul se "rezolva" cu sume între 300-1.500 euro, iar sala cu 3.000-6.000 euro. În urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA - Serviciul teritorial Suceava în trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri  în valoare de peste 1.000.000 euro. Șpaga era depozitată în valize și în ligheane.

Citește și: Polițiștii de la Suceava stabileau șpaga după cum arăta clientul și făceau liste cu analfabeți

După un asemenea scandal, te-ai fi așteptat la o transparență totală din partea instituției. Dar nu este așa. Șeful Serviciului Public Comunitar regim permise este Catană Florin Valeriu. El nu a trecut nimic la categoria venituri din declarația de avere.

Șef serviciu Oghiștean Dragoș Ștefan a scris „salariu” urmat de alte cuvinte imposibil de deslușit. A scris suma de bani pe care o câștigă. Apoi, aceasta a fost ștearsă după ce se vede mai jos.

Ofițerul de poliție Preda Constantin a procedat la fel ștergând suma pe care o încasează de la Direcția permise.

Cele trei exemple de mai sus au fost luate la întâmplare de pe site-ul instituției.

Cine a permis secretizarea salariilor

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, care funcţionează în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Newsweek a scris în mai multe rînduri despre faptul că șefii dar și ceilalți angajați ai poliției și jandarmerie au veniturile ținute la secret.

Citește: Șefii Poliției și ai Jandarmeriei române, cu veniturile la secret

Secretizarea veniturilor angajaților din Ministerul de Interne a fost posibilă în urma unei ințiative legislative din anul 2017.

Legea cadrul numărul 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice spune astfel la:

Articolul 86:

(4) Soldele lunare ale personalului militar, respectiv salariile lunare ale poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sunt confidenţiale, instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii.

Citește și: DOCUMENTE. Coaliția PSD - ALDE a secretizat salariile polițiștilor și jandarmilor

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te