Roman și Oprea - 10.000 lei/lună, Dorneanu - 7.000, pensii speciale de parlamentari. Decizia, la CCR

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.05.2022 - 12:01
Roman și Oprea - 10.000 lei/lună, Dorneanu - 7.000 lei, pensii speciale de parlamentari / Inquam Photo

Deputații vor să recâștige pensiile speciale care le-au fost abrogate în urmă cu un an și 2 luni. Pentru asta au ridicat excepții de neconstituționalitate la CCR care este așteptată să se pronunțe.

SHARE

Curtea Constituţională are pe agenda şedinţei de joi excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. Câteva zeci de foşti parlamentari au atacat în instanţă eliminarea acestor pensii. Potrivit unor surse parlamentare, CCR ar putea să admită sesizările pe această lege, pe procedură şi să declare neconstituţională abrogarea pensiilor parlamentarilor.

Excepţiile de neconstituţionalitate privind Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, au fost depuse la instanţe din toată ţara. 

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.

Newsweek România a verificat câteva din pensiile speciale ale foștilor deputați. Spre exemplu, actualul șef al CCR Valter Dorneanu ridică o pnesie specială de 6.500 de lei pe lună. Petre Roman ridică, anual, suma de 116.000 de lei pensie specială pentru că a fost parlamenatr. Este vorba de 9.700 de lei lunar.

Citește și: VIDEO Aproape de România. Autoritățile transnistrene familiarizează populația cu ideea că vin rușii

Gabriel Oprea primea o pensie specială de 115.000 de lei pe an, adică 9.800 lei/lună. Aceste pensii au fost abrogate anul trecut, dar CCR ar putea anula decizia de abrogare.

Citește și: Sistemele antiaeriene ale Slovaciei au intrat în alertă după atacul cu rachete din vestul Ucrainei

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan afirma, anul trecut, că atitudinea foştilor parlamentari care au contestat decizia de a le fi suspendate pensiile speciale, dând în judecată secretariatele generale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, este una ruşinoasă.

"Faptul că au fost anulate indemnizaţiile speciale e o dovada de voinţă politică a actualei majorităţi parlamentare. Declaraţii aţi mai avut până acum dar vot concret nu. Aşadar, voinţă a existat, comportamentul celor care au contestat această decizie mi se pare ruşinos", a declarat Turcan.

Deputatul USR Cristina Prună a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre scenariul respingerii, joi, de către CCR, a abrogării pensiilor parlamentarilor, că trebuie văzut impactul unei astfel de decizii.

Ea a arătat că aceste pensii ale foştilor aleşi sunt între 4.000 şi 6.000 de lei, în funcţie de numărul de mandate, iar unii ajung la 16.000 de lei pe lună, astfel că Parlamentul ar urma să plătească din bugetele celor două Camere milioane de lei.

În iunie anul trecut, câteva sute de foști parlamentari au decis să își recupereze în instanță pensiile speciale. Printre aceștia se numără: Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu sau Vasile Blaga sunt doar câteva exemple.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.