Reacții la revocarea lui Kovesi: ”Președintele Iohannis nu putea ignora decizia CCR”

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.07.2018 - 20:09

Mai mulți lideri de opinie consideră că președintele Klaus Iohannis nu avea cum să încalce decizia Curții Constituționale(CCR) referitoare la revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA.

SHARE

”Președintele nu avea altă opțiune. Nu putem susține statul de drept dacă nu respectăm decât deciziile care ne convin”, a scris, pe Facebook, Laura Ștefan (foto), specialist anticorupție la ”Expert Forum”, fost consilier al ministrului Justiției, Monica Macovei. În opinia sa, ”nu există stat de drept fără respectarea deciziilor judecătorești și ale CCR.”

”Un președinte respectă legea”

Iulian Tănase, realizator la ”Radio Guerrilla”, consideră că ”nu putem să ieșim în piață pentru respectarea legii și a statului de drept și, în același timp, să ni se pară în neregulă că președintele respectă, în cele din urmă, o decizie a Curții Constituționale.” ”Înțeleg frustrarea și dezamăgirea care s-au revărsat pe FB din cauză că Iohannis a anunțat prin intermediul purtătoarei de cuvînt că a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi (...) Președintele a tras de timp cît a putut, ceea ce i-a frustrat la culme pe Dragnea & Co, a citit decizia CCR în ritm lent, dar, pînă la urmă, n-a făcut decît ceea ce chiar nu putea să nu facă. Eu prefer un președinte care respectă legea, chit că legea e așa cum e, decît unul care să își permită să respecte legea – fie bună, fie proastă – după bunul plac”, consideră Tănase.

În opinia sa, ”Dragnea ar trebui să înțeleagă acum că și el trebuie să respecte legea, fie că îi convine, fie că nu.” ”Și să meargă la pușcărie. Lui Iohannis e clar că nu i-a convenit să o revoce pe Kovesi, e clar că l-a încercat o mare lehamite semnînd decretul de revocare, dar legea trebuie respectată chiar și în silă”, a adăugat el.

”O listă foarte scurtă”

Daniel P. Funeriu, fost ministru al Educației, i-a invitat ”pe cei (mulți) care îl <<fac praf>> pe preşedinte pentru aplicarea deciziei CCR să facă o listă cu cei care, cred ei, ar fi <<rezolvat>> situația.” 

”Aştept lista. O prevăd foarte, foarte scurtă”, a scris el pe Facebook.

”Singura cale instituțională”

Radu Carp, secretar executiv al PNL, crede că ”Iohannis a ales singura cale posibilă din punct de vedere instituțional: respectarea deciziei CCR.” 

”Dacă mai existau dubii asupra căii de urmat, răspunsul Comisiei de la Veneția (care, de fapt, doar confirmă existența unui principiu) a fost decisiv (...) O bilă neagră pentru toți cei care îndemnau la nerespectarea Constiuției și a deciziior CCR, invocând tocmai... decizii CCR! Vorbim despre instituții, norme, decizii, nu despre emoții”, a scris Carp pe pagina sa de Facebook. 

În opinia sa, ”problema majoră este de a analiza cum s-a ajuns la această situație. El a precizat însă că îi este ”teamă că o asemenea analiză nu va fi dusă până la capăt.”

----------------------

Foto: Pagina de Facebook a Laurei Ștefan

Pe aceeași temă: 

Cine o va înlocui pe Laura Codruța Kovesi în fruntea DNA

Stanomir: Ezitările lui Iohannis întăresc poziția celor care vor organizarea autocratică a României

Unde va lucra Laura Codruța Kovesi

Danileț: „Ministrul Justiției trebuie să facă o procedură transparentă de selecție a șefului DNA”

Reacții la revocarea lui Kovesi: ”Președintele Iohannis nu putea ignora decizia CCR”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te