Viitor pensionar special, achitat deși cerea șpagă ca să acorde sporuri. Se întoarce în poliție

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.06.2023 - 09:43
Iulia Beutoru - Foto: ziare.com

Viitor pensionar special a fost iertat de instanță, deși procurorii DNA l-au acuzat că a primit bani în schimbul promisiunii că va reuși să obțină unor colegi creșteri de salarii.

SHARE

Viitor pensionar special a fost achitat de instanța care a constat că fapta comisă de acesta nu există. 

Comisarul de poliție Iulian Beutoru a fost trimis în judecată, în 2020, de procurorii DNA într-un dosar în care era acuzat de luare de mită. El ar fi comis faptele în perioada în care era împuternicit șef al Biroului Control Intern din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Viitor pensionar special, achitat deși cerea șpagă ca să acorde sporuri

Potrivit ultimei sale declarații de avere, Beutoru era sărac, avea două mașini vechi și datorii de 100.000 de lei potrivit documentelor consultate de Newsweek România. El avea un salariu de 5.000 le pe lună net.

Citește și: Donald Trump a fost inculpat în dosarul arhivelor Casei Albe. A sustras cutii cu documente secrete

Acesta e contextul în care, „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului BEUTORU IULIAN, comisar de poliție, la data faptei împuternicit șef al Biroului Control Intern din cadrul Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

Citește și: Anchetă într-o primărie din Olt. O angajată s-a plâns că a fost molestată de primarul comunei


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În cursul lunii iulie 2020, inculpatul Beutoru Iulian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un subordonat sumele de bani pe care acesta ar fi urmat să le obțină din acordarea, pe o perioadă de șase luni, a unei majorări salariale de până la 50% din valoarea salariului de bază.
În contextul menționat mai sus, inculpatul ar fi întocmit și înaintat propunerea motivată colegiului de conducere din cadrul Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza”, propunere care, în final, a fost respinsă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Cum s-a soluționat dosarul

„Atâta timp cât pentru infracţiunea de luare de mită norma de incriminare prevede drept condiţie de tipicitate ca mita să fie pretinsă în legătură cu atribuţiile de serviciu ale inculpatului, atunci, pentru a garanta dreptul la un proces echitabil, se impune ca şi atribuţia de serviciu să fie reglementată printr-un act normativ, care să respecte condiţia de accesibilitate”, a motivat Tribunalul.

Cu alte cuvinte, judecătorii au admis că Beutoru a cerut șpagă dar a constat că el nu ar fi putut obține sporuri pentru angajați deoarece nu avea atribuții în domeniu. De altfel, la dosar există interceptări care dovedesc acest lucru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te