Pronunţarea în dosarul inginerului, poetului şi activistului civic anticomunist Gheorghe Ursu vine după nenumărate amânări.
„Sincer, mă gândeam că probele sunt atât de covârșitoare și de concludente, încât soluția nu ar fi trebuit să mai ia încă o lună, după cele două luni care au trecut”, spunea Andrei Ursu, fiul disidentului, la ultima amânare a emiterii sentinţei definitive, pe 4 iulie.
Parchetul General ia în calcul o cale de atac la Dosarul Ursu
"Cu referire la soluția de achitare dispusă astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție în cauza cunoscută generic sub denumirea de ”Dosarul Ursu”, în care PÎCCJ – Secția parchetelor militare a dispus trimiterea în judecată pe data de 1 august 2016, conducerea PÎCCJ a dispus efectuarea unei analize a soluției, inclusiv în privința identificării posibilității juridice de a declara o cale extraordinară de atac.
Vom informa opinia publică cu privire la rezultatul analizei dispuse", anunţă Ministerul Public.
Andrei Ursu El nu exludea atunci nici ca această amânare să indice faptul că judecătorii caută un motiv de a pronunța o achitare, în dosar.
Citeşte şi: Gheorghe Ursu, bătut în detenție până nu a mai suflat. Judecătorii: „Nu era periculos pentru regim”
„Mă gândesc că (amânarea) ar putea să însemne și o căutare a unui subterfugiu, pentru a motiva o decizie care ar fi absurdă. E mai greu să motivezi o decizie care este absurdă - cea de achitare - atunci când dovezile sunt atât de evidente și de vaste”, spunea fiul disidentului.
În dosarul morții poetului, jurnalistului, activistului civic şi disidentului Gheorghe Ursu, foștii ofițeri de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș sunt acuzați de „infracțiuni contra umanității” și de implicare directă în moartea lui Gheorghe Ursu.
Dosarul morții lui Ursu, deschis încă din 1990, a fost timp de 33 de ani amânat, tergiversat și blocat în instanțele din România.
Citeşte şi: Sentință definitivă. Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au fost achitaţi în procesul „Gheorghe Ursu”
O decizie de condamnare a foștilor securiști Pârvulescu și Hodiș ar fi reprezentat o premieră pentru justiția română: de la căderea comunismului și până în prezent, nici un ofițer de Securitate nu a fost condamnat pentru poliție politică sau fapte comise până la Revoluția Română.
Inginerul Gheorghe Ursu a fost anchetat de Securitate, în anul 1985, în arestul Miliției Capitalei, după ce a trimis la Radio Europa Liberă o scrisoare, în care denunța decizia lui Ceaușescu, de a opri consolidările seismice la clădirile afectate de cutremurul din 4 martie 1977.
El a fost bătut în celulă, de doi deținuți de drept comun, și, potrivit martorilor din dosar, inclusiv în timpul interogatoriilor ofițerilor de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș.