Schimbările din Justiție, explicate pe scurt: Sunt făcute în speranța că așa se poate bloca sistemul

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.02.2019 - 22:33

Specialistul anticorupție Laura Ștefan a explicat în termeni nejuridici conținutul ordonanței de urgență care modifică legile justiției, adoptată în mare secret de Guvern, marți.

SHARE

Postarea, intitulată „OUG pe scurt - citiți și vă minunați” explică prevederile cele mai importante din ordonanță, de la delegarea în funcțiile mari la reintroducerea promovării „pe loc”.

Laura Ștefan face referire la șefii marilor parchete - PICCJ, DNA, DIICOT - care pot fi procurori sau judecători (ex-procurori) indiferent de vechime.

De asemenea, amintește că secția de procurori e scoasă din joc și înlocuită cu plenul CSM, „adică adio separarea carierelor, adio numim oameni care au ceva experiență de viață și au văzut chestii la timpul lor”.

Citește și: Toader: Guvernul a adoptat ordonanța care scoate Secția specială a magistraților de sub control

Experta anticorupție mai vorbește despre sectia de investigare a magistraților, care este scoasă din sistemul ierarhic al Ministerului Public.

„Discutabil constituțional, în condițiile în care Ministerul Public e o structură unitară cu un singur șef - știm asta de când PNA n-a fost bun și a trebuit transformat în DNA. În plus, comisiile de concurs pentru această secție pot funcționa cu minim 3 membri”.

Laura Ștefan amintește de reintroducerea promovării „pe loc", potrivit căreia ești angajat la tribunal, „dar iei bani de curte de apel” , dar și de eliminarea probei video din mecanismul de contestare a numirilor în funcții de conducere la instanțe și parchete.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că executivul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției. Una referitoare la înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției.

Citește și Procurorii DNA, îngrijorați de modalitatea pripită de adoptare a modificărilor din justiție

Cea mai periculoasă modificare este cea prin care Tudorel Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme actele de urmărire penală ale procurorilor din Secția Specială de Investigare a Magistraților, dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.

OUG-ul a fost adoptat în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi a Guvernului și nici de premierul Viorica Dăncilă în preambulul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz.

Citește și Secția pentru investigarea magistraților vrea să scoată ancheta Tel Drum de la DNA

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -